ФСБ објавила документе о стварању атомске бомбе у нацистичкој Њемачкој

Танјуг
Foto: Илустрација

МОСКВА- Руска служба безбједности ФСБ објавила је архивске документе о стварању атомске бомбе у нацистичкој Њемачкој са којих је скинута ознака повјерљивости, преносе данас руски медији.

ФСБ је објавила фотокопије докумената о саслушању бившег високог нацистичког званичника Вернера Вехтера који је 1945. свједочио о томе како су нацисти развијали нове типове оружја, посебно атомску бомбу, пренијела је агенција РИА Новости.

Већ 1943. Вехтер је сазнао да је увелико у току рад на стварању атомске бомбе на Каизер Вилхелм институту у Берлину.

Истовремено, током саслушања Вехтер је открио да је нацистичка Њемачка планирала да употреби нуклеарно оружје против Совјетског Савеза.

Вехтер је објаснио да су 1944. развијани планови да се бомбардују совјетски војни центри на Уралу, као и индустријска  постројења у Сjеверној Америци. Главни на тим пројектима био је генерал Дорбергер, одговоран за производњу ракета В-1 и В-2, као и атомских бомби.

Током саслушања Вехтер је открио и да је од свог пријатеља Хертела Ханса, уредника гласила тајне службе, сазнао да се у фебруару 1945. он срео са пуковником Херманом Хајом.

Хајо је водио специјалну ваздухопловну школу и открио је да школа располаже авионом најновијег дизајна који је могао да буде наоружан атомском бомбом.

Како је Хајо рекао Хертелу, нови авион био је спреман да бомбардује индустријске центре у Совјетском Савезу атомским бомбама, навео је у свједочењу Вехтел , преноси РИА Новости.

Њемачки званичник је навео да су га ова, и каснија друга сазнања, довела до закључка да се Министарство одбране спремало да атомским оружјем нападне Совјетски Савез у јуну 1945.

Тај закључак је посебно појачан када је министар пропаганде Јозеф Гебелс затражио да се састави хороскоп за јун који би предвидео судбину Адолфа Хитлера, пошто је тај мјесец сматран посебно повољним за вођу Трећег рајха.

Како је служба ФСБ навела уз објављена документа, Хитлерови нехумани планови да употреби атомску бомбу против Совјетског савеза нису се остварили, а у мају 1945. нацистичка Њемачка је капитулирала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана