Фреди Меркјури добио статуу у Јужној Кореји

Срна
Фреди Меркјури добио статуу у Јужној Кореји

ЏЕЏУ- Велики фан групе "Квин" открио је данас бронзану статуу Фредија Меркјурија у природној величини на јужнокорејском туристичком острву Џеџу, након осмогодишњих настојања да ода почаст свом покојном хероју.

Музика британске рок групе је популарна у Јужној Кореји, иако се земља данас више доводи у везу са Кеј-поп плесним бендовима, укључујући глобално славну групу БТС.

Бизнисмен из Џеџуа и велики фан "Квина" Баек Сон Јеоб /57/ слушао је нелегалне копије снимака Фредија Меркјурија, који је преминуо од посљедица сиде 1991. године.

Музика групе "Квин" била је забрањена у Јужној Кореји током седамдесетих одлуком режима тадашњег војног диктатора Парка Чунга јер је сматрана "неодговарајућом" у ери када мушкарцима није било дозвољено ни да носе дугу косу.

"Меркјуријеве пјесме су ме одржавале да наставим без обзира на многе препреке на путу", рекао је Баек агенцији АФП и додао да је претходних осам година водио емотивну борбу док се залагао за подизање статуе.

Он је рекао да је почео 2014. године, када је писао компанији групе "Квин" и затражио дозволу да подигне статуу. Писао је мејл сваког мјесеца, али одговор није стизао пуних седам година.

Почетком 2020. године коначно је добио одговор уочи првог концерта "Квина" у Јужној Кореји, а чланови групе и званичници издавачке куће пожељели су да се састану са њим у Сеулу.

Тај концерт је био резултат масовног прихватања групе "Квин" у Јужној Кореји, гдје је скоро 10 милиона људи, односно петина популације, погледала у биоскопима филм "Боемска рапсодија".

Након што је добио одобрење, Баек је потрошио 40.000 долара на израду статуе висине 177 центиметара која приказује Меркјурија са стиснутом песницом.

Ово је друга статуа покојног пјевача коју је одобрила "Квинова" издавачка кућа, а прва се налази у швајцарском Монтроу, гдје је Меркјури живио и снимао албуме за групу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана