Французи су најнаспаванији – како се одмарају народи свијета

ГС
Foto: Илустрација

Навике у спавању људи широм свијета се разликују.

Неке од група старосједилаца аустралијског континента задржале су модел групног спавања гдје су кревети постављени у редове који се називају yuntasОвакав образац спавања настао је као потреба да се у средину ставе дјеца и стари људи.

Становници латиноамеричких држава имају навику да спавају око два сата током поподнева, а тај одмор називају сијестом. Шпанци вјерују да им поподневни сан даје енергију.

У Јапану многи људи који раде у канцеларијама често практикују Inemuri, а то је спавање на послу. То је широко прихваћена навика спавања јер указује на то да је особа која дрема напорно радила у канцеларији.

Становници Египта имају јединствене навике спавања у поређењу са остатком свијета. Умјесто осмочасовног сна, већина Египћана практикује полифазне навике спавања, спавајући у двије или више фаза током 24-часовног дана. Људи имају тенденцију да спавају 6 сати увече и 2 сата поподне.

Кинеска пракса фенг шуија истиче да су огледала у спаваћој соби штетна да могу да одбијају енергију по просторији, ометајући миран сан.

У Скандинавији, иако је то многима несхватљиво, многи нордијски и скандинавски родитељи стављају своје бебе да спавају напољу, на отвореном, чак и током хладних зима. То је вјеровање Скандинаваца вјеровање да свјеж ваздух јача здравље беба и побољшава њихов квалитет сна .

У сјеверном дијелу Норвешке, поноћно сунце често држи људе буднима током ноћи. Феномен поноћног сунца настаје због нагиба Земље који узрокује продужено излагање сунцу.

Различите групе сакупљача хране у Боцвани спавају кад год желе и немају утврђен распоред спавања. Много више занимљивих образаца спавања може се наћи широм свијета. 

Французи спавају око девет сати, укључујући и поподневни одмор.  

Спавање игра веома важну улогу у побољшању менталног и емоционалног здравља. Када пореметите распоред спавања, то може утицати на квалитет коже, хормонски статус,  на  ментално здравље.Ненаспаван човек постаје нервозан.

Квалитетан сан је од виталног значаја за регенерацију ћелија, консолидацију памћења и свакодневну обраду информација, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана