Фотографија Нила Армстронга са Мјесеца на аукцији у Лондону

Танјуг
Foto: esquireme.com

ЛОНДОН- Ријетка фотографија америчког астронаута Нила Армстронга на површини Мјесеца налази се међу хиљадама свемирских фотографија које ће бити на аукцији куће Кристис.

Више од 2.400 фотографија документује "златно доба истраживања свемира" и најопсежнија је таква колекција која је икад дошла на аукцију, кажу из Кристис, преноси Ројтерс.

Највећа сензација аукције је необјављена фотографија Нила Армстронга снимљена током мисије ''Аполо 11'' 1969. године када је постао први човјек који је крочио на Мјесец.

У пратњи своја два члана посаде База Олдрина и Мајка Колинса, док је корачао прашњавом површином Земљиног сателита, Армстронг је славно рекао: „Ово је мали корак за човјека, али велики за човјечанство".

У то вријеме ниједна од фотографија које је снимила НАСА заправо није приказивала Армстронга, који је имао задатак да стоји иза камере и снима фотографије, али онда је једна изронила.

"На већини фотографија астронаута које видите из ''Апола 11'' је Баз Одрин. Али, на крају мисије, Баз је заправо узео камеру и брзо снимио Нила. И на то се заборавило након успјеха мисија. И поново је откривена тек 80-их", кажу из Кристис.

Очекује се да ће фотографија коштати 30.000 фунти (39.000 долара).

Још једна слика која ће се појавити на аукцији је Олдринов селфи, који је снимио током мисије "Џемини XII" 1965. године.

Остали предмети на аукцији крећу се од раних слика мрачне стране Мjесеца од касних 50-их до НАСА и Аполо мисија 1960-их и 70-их и завршавајући се сликама "Црвене планете".

Онлајн аукција траје од 6. до 20. новембра 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана