Форбс: 50 љекара и научника постали милијардери у корона години

Агенције
Foto: Илустрација

Свјетски здравствени сектор добио је у текућој години пандемије вируса корона 50 нових милијардера, углавном из редова љекара и научника, према управо објављеном истраживању америчког магазина Форбс.

Новопечени милијардери обогатили су се захвајујући инвеститорима који су нагрнули да улажу у њихов рад на развоју вакцина против ковида-19, метода лијечења и развоју медицинских апарата.

Најзначајније придошлице су научници који стоје иза двије најуспјешније вакцине против вируса корона – оне коју су развиле компаније Фајзер и Бионтек, и друге коју је произвела америчка фирма Модерна са сједиштем у Масачусетсу.

Према Форбсу, на челу листе нових богаташа у сфери здравства је Угур Шахин, извршни директор Бионтека, који је компанију основао са супругом Озлем Туреџи, и који сада вриједи 4.2 милијарде долара, а прати га Стефан Банцел, директор Модерне, који располаже богатством од 4,1 милијарде долара.

Вртоглави успон Модерне створио је, напомиње лист, од њених првих инвеститора, имунолога Тимотија Спрингера с Харварда и научника са МИТ-а Роберта Лангера, још два милијардера.

Нови милијардери потичу из 11 земаља свијета, а већина живи у Кини, првом епицентру ковида-19.

На трећем мјесту по новостеченом богатству налази се Кинескиња Јуан Липинг, иначе канадска држављанка, са износом од 4,1 милијарде долара, која посједује 24 одсто акција компаније Шенжен Кантгаи, једног од водећих кинеских произвођача вакцина.

На листи првих 10 нових милијардера слиједе: Ху Кун, предсједник кинеске фирме Цонтец Медицал Сyстемс са нето вриједношћу богатства од 3,9 милијарди долара, Канађанин Карл Хансен, суоснивач фирме АбЦеллера (2,9 млрд $), Американац Тимоти Спрингер, имунолог и молекуларни фармаколог са Универзитета Харвард и акционар Модерне (2,0 млрд $), те Италијан Серђо Стеванато (1,8 млрд $), предсједник Стеванато групе која се бави медицинском опремом.

На осмој позицији је Роберт Лангер, са Технолошког института Масачусетс (МИТ) и такође акционар Модерне, са нето богатством од 1,5 милијарди долара, а Форбесову десеточлану елиту најбогатијих љекара и научника закључују Индијац Премћанд Года, челник компаније Ипца Лабс (1,4 млрд $) и Американац Аугуст Трендл (1,3 млрд $), извршни директор фирме Медпаце која пружа услуге истраживања и клиничких испитивања фармацеутским кућама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана