Филмском трилогијом Казахстан велича предсједника Назарбајева

Vijesti.me
Филмском трилогијом Казахстан велича предсједника Назарбајева

Казахстан 1. децембра слави "Дан првог предсједника", дан када је изабран Нурсултан Назарбајев, једини предсједник земље настале након распада Совјетског Савеза 1991. који је изградио култ личности о чему свједочи и филмска трилогија "Вођин пут".

"Небо мог дјетињства", први дио трилогије приказан је 2011. а посвећен је дјетињству дјечака који је одушевио већ у породилишту гдје су му бабице прорекле велику будућност.

Затим слиједе снимци дјечака који играјући се камењем подиже град, у алузији на Астану, будућу пријестоницу Казахстана.

У једном тренутку дјечак на своју конструкцију визионарски полаже цвијет који обликом подсјећа на највиши торањ Астане, Бајтерек, симбол града који је Назарбајев 1997. прогласио пријестоницом.

Други дио трилогије снима се у Казахстану, Русији и Естонији и требао би да буде приказан 6. јула 2013., на предсједников рођендан.

Посвећен је млађим данима будућег вође који је почео да ради као металски радник и постао 1989. први секретар локалне Комунистичке партије, преноси агенција АФП.

О садржају филма тек се зна за епизоду из Естоније гдје америчка новинарка изражава невјерицу да је Султан (тако се предсједник назива у филму) обичан радник и тврди да је син високог партијског члана. Младић тада драматичним гестом показује своје жуљаве радничке руке.

Трећи дио филмске трилогије очекује се за двије године.

Данас 72-годишњи предсједник Назарбајев, који је побиједио на изборима 2011. са 95 одсто гласова, има и музеј који велича његова достигнућа, а у уставу земље уписан је као суаутор државне химне.

Године 2010. проглашен је вођом нације, иако се тому службено успротивио.

Опозиција оштро критикује триологију и истиче да је филм тек мали доказ култа личности који влада земљи са 17 милиона становника, а што штети угледу земље у међународној заједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана