Филипини враћају благо Маркосових

Тања Милаковић
Филипини враћају благо Маркосових

Током 20 година, колико је њен супруг Фернандо Маркос био на власти, Имелда је сакупила огромну колекцију умјетничких дјела, накита, некретнина и оно по чему је чувена, најмање хиљаду пари ципела.

Умјетничка дјела Ван Гога, Сезана, Рембранта, Рафаела и Микеланђела, палате у Сједињеним Државама и родним Филипинима, сребрни есцајг, златне огрлице, дијамантске тијаре - Маркосова је имала најбоље од онога што је свијет имао да понуди.

Пошто су свргнути 1986, филипински истражитељи су процијенили богатство Маркосових на око десет милијарди долара. Насљедник Фернанда Маркоса, предсједник Корасон Акино, формирала је посебну комисију која је имала задатак да врати тај новац, али данас, више од 25 година касније, враћене су само четири милијарде долара.

Шта се десило са преосталим дијелом колекције Маркосове? Ово питање се поново нашло у центру пажње крајем прошле године, када се бивша савезница Маркосове, Вилма Баутиста, појавила пред судом у Њујорку под оптужбом да је илегално продала Монеову слику. Код ње су нађена још три дјела.

Комисија је утврдила да су сва четири дјела била на списку 146 слика које су некада биле у власништву Маркосових.

Оно што не изненађује је да су дио колекције којем су најлакше ушли у траг Имелдине штикле.

Фотографије полица и полица маркиране обуће, остављене у предсједничкој палати када су Маркосови побјегли на Хаваје, постале су симбол који описује њихов расипнички стил живота, преноси портал "Vijestionlajn".

Многе од ових ципела налазе се у посебном музеју у Марикини, области сјеверно од Маниле, која је позната по производњи обуће. Остале се налазе у Националном музеју, заједно са неким вечерњим хаљинама Маркосове. Међутим, у септембру је саопштено да су већи дио колекције појели термити, што је изазвало бурне реакције.

Иако штикле и одјећа без сумње имају историјски значај, они немају велику новчану вриједност.

Стога се владина комисија концентрисала на вредније предмете - продате су некретнине у Њујорку и дионице вриједне више милиона долара, али и заплијењено 600 милиона са рачуна у швајцарским банкама. Такође је у сефу швајцарске централне банке нађена тијара од дијаманата и рубина која би могла донијети више од осам милиона долара.

Међутим, шеф комисије Андрес Баутиста признаје да и даље има много предмета који недостају, посебно умјетничких дјела. Комисија је почела од листе са више од 300 изгубљених дјела, углавном великих мајстора, а скоро половини се и даље не зна траг.

- Заиста не знамо гдје су. Могла би бити било гдје - рекао је Баутиста. Новинари су га питали да ли су нека од тих дјела и даље у рукама Имелде Маркос (њен супруг Фернандо је умро 1989). Његов одговор био је опрезан: "Слично мислимо".

Роберт Сисон, адвокат Маркосове, страхује да филипинске власти исто мисле. И мада је Сисон рекао да није обавијештен о умјетничким дјелима која породица и даље посједује, он сматра да то није добар начин да се гледа на тај проблем.

Нагласио је да комисија није вратила него "конфисковала" богатство Маркосових, инсистирајући на томе да не постоји правни основ за одузимање било чега од наведеног.

- Филипинска влада нема права да истражује зашто је Маркосова имала ове умјетнине. Прије него што је постао предсједник државе, Фернандо Маркос је био трговац златом и тада је стекао своје богатство - рекао је Сисон. Он је нагласио да, упркос бројним оптужницама против породице, ниједна није завршена осуђујућом пресудом.

Бранећи одлуке комисије, Баутиста је алудирао на одлуку Врховног суда из 2003. по којој је сва имовина породице стечена илегалним путем, осим 320.000 долара.

Рад комисије отежава још један велики фактор - Маркосови су опет политичка сила. Имелда је члан конгреса; њена кћерка Име је гувернер једне провинције, њен син Бонг Бонг је угледни сенатор који има реалне шансе да постане шеф државе 2016. године.

Упитан да ли мисли да ће комплетна колекција Маркосових икада бити пронађена, Баптиста је направио паузу, а затим се насмијао.

- Филипинци су превише заборавни и прелако праштамо - рекао је.

Можда комплетна колекција Маркосових никада не буде пронађена. Можда ће нестале слике остати у приватним домовима, продавницама и сефовима банака широм свијета.

Што се тиче Маркосове, она је сада у 80-им годинама и даље снажна и упадљива, као и увијек, па је и даље ревностан колекционар умјетнина.

Глорија Аројо

Фокус је сада пребачен на једног другог бившег лидера. Глорија Аројо је напустила власт 2010. и сумњичи се за корупцију и низ других преступа. Ускоро се очекује њено суђење. Вријеме наставља да тече, сјећања блиједе, а нови приоритети имају предност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана