Фидел Кастро бесмртнивладар Кубе

Агенције
Фидел Кастро бесмртнивладар Кубе

Хавана - Герилац, државник и један од најживописнијих вођа модерне историје, Фидел Кастро за неколико дана ући ће у десету деценију, а већина Кубанаца и не познаје живот без човјека којег једноставну зову - Фидел.

- Свима ће нам једном доћи судњи час - рекао је Кастро на конгресу Комунистичке партије у мају. То је било довољно да неколико делегата заплаче.

Током своје власти од 1959. до 2006. пркосио је десеторици америчких предсједника. Успоставио је комунистички режим пред вратима Сједињених Држава и наводно преживио више од 600 покушаја атентата.

Кастро је рођен 13. августа 1926. у Бирану на истоку Кубе. Школу је похађао заједно са дјецом најамних радника на фармама и од раног дјетињства био свједок сиромаштва у каквом је живјела већина Кубанаца. Студирао је право у Хавани и одмах се уплео у политику на факултету. Млади Кастро није скривао своје амбиције. Колегама је говорио да жели "славу и углед" и није ни изблиза живио као спартански револуционар, носио је фина одијела и возио кабриолет.

По завршетку студија отворио је адвокатску канцеларију, али му је политика остала страст. Кандидовао се 1952. за мјесто у парламенту, али је пуч под водством Фулгенција Батисте спријечио изборе. Батистина диктатура зауставила је Кастрову грађанску каријеру и претворила га у револуционара. Већ годину касније Кастро и шака другова напали су касарну у Сантијагу, али покушај удара није успио, а пучисти су похапшени.

- Осудите ме. Брига ме. Историја ће ме ослободити - рекао је пркосни Кастро судијама. С братом Раулом отишао је у Мексико и тамо почео да гради нову револуционарну групу. У егзилу је упознао и младог аргентинског љекара Ернеста Че Гевару, који ће му касније постати саборац, и учио тактику герилског ратовања. Кастро се вратио на Кубу јахтом "Гранма" 1956. године.

У земљу је довео још 81 герилца. Године 1958. кренули су у успјешну офанзиву против војске. Батиста је побјегао из земље на Стару годину, а Кастро 1. јануара 1959. проглашава побједу револуције. Кубом је владао гвозденом руком, кршећи људска права и гушећи демократију. Национализовао је имовину страних компанија, што га је, заједно са земљишном реформом, довело у сукоб с Американцима.

Фидел се одрекао власти у јулу 2006. због тешке болести. Двије године послије његов брат Раул и службено га је наслиједио на свим државним функцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана