"Фејсбук" уклонио више од 3.000 профила и 190 милиона постова због дезинформација о вирусу корона и вакцинама

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Од почетка пандемије вируса корона "Фејсбук" је заузео много чвршћи став према дезинформацијама које се односе на здравље.

"Фејсбук" је досад уклонио милионе постова који садрже дезинформације, а сада је познато колико је профила, група и страница уклоњено с ове друштвене мреже управо због таквог кршења правила, преноси Кликс.

Компанија је потврдила да се ради о 3.000 профила, а ако се овај број чини малим због огромне количине дезинформација на "Фејсбуку" о пандемији и вакцинама, онда треба имати на уму да је уклоњено чак и 20 милиона постова.

Такође, више од 190 милиона ознака упозорења је постављено на постове од почетка пандемије 2020. године па до јуна ове године.

За ширење неистина о вакцинама на друштвених мрежама одговоран је тек мањи број појединаца.

"Фејсбук" сада уклања 65 типова дезинформација о вакцинама, а међу њима су и постови у којима се тврди да вакцинација узрокује "магнетизам". Потпредсједница "Фејсбукове" политике садржаја, Моника Бикерт, рекла је да су неке групе користиле "кодирани језик" како би покушале избјећи санкције, а то представља изазов за "Фејсбук".

Начин на који се ова друштвена мрежа носи с дезинформацијама о вакцинама је под "лупом" владе у посљедњим мјесецима, а и амерички предсједник Џозеф Бајден је рекао да компанија мора учинити више у борби против ширења неистина о коронавирусу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана