"Фејсбук" уклања дезинформације о вакцинама против вируса корона

Срна
"Фејсбук" уклања дезинформације о вакцинама против вируса корона

МЕНЛО ПАРК- Компанија "Фејсбук" саопштила је да ће са своје друштвене мреже уклонити лажне тврдње о вакцинама против ковида 19 које су разоткрили здравствени стручњаци, након што је слично саопштење у вези са мрежом "Јутјуб" објавила компанија "Алфабет" у октобру.

Новим потезом проширена су тренутна правила против лажних вијести и теорија завјере о пандемији.

Из компаније истичу да ће уклањати дезинформације о вирусу корона које представљају ризик од непосредне штете, уз означавање и смањење дистрибуције осталих лажних тврдњи које не успију да достигну тај праг.

"Фејсбук" је саопштио да је промјена политике услиједила као одговор на вијести да ће вакцине против ковида 19 бити у употреби широм свијета.

Фармацеутске компаније "Фајзер" и "Модерна" затражиле су од САД ванредно одобрење употребе вакцина.

Велика Британија је јуче одобрила кориштење вакцине компаније "Фајзер". Дезинформације о вирусу корона шириле су се друштвеним мрежама током пандемије, укључујући објаве против вакцина на разним платформама и са налога различитих идеолошких група.

"Фејсбук" је саопштио да ће уклонити објаве о завјерама у вези са вакцином против ковида 19, као што су тврдње да је безбједност вакцине тестирана на људима без њиховог пристанка и дезинформације о вакцинама.

"То би могло да обухвати лажне тврдње о безбједности, ефикасности, састојцима или нуспојавама повезаним са вакцином. На примјер, склонићемо лажне тврдње о томе да вакцине против ковида 19 садрже микрочип", истичу из "Фејсбука".

Компанија није прецизирала када ће почети са спровођењем нове политике, али је признала да не може увести нови политику преко ноћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана