Фантастично путовањe caretta caretta корњача: Јединствени феномен на турским плажама

Anadolija
Фантастично путовањe caretta caretta корњача: Јединствени феномен на турским плажама

САРАЈЕВО - Међу милионским гостима који сваког љета пролазе турским пјешчаним плажама су и угрожене морске корњаче. Ова створења припадају породици морских корњача названих главата желва.

Сваке године између маја и августа, љубитељи природе могу да посматрају фантастично путовање ових невјероватних морских створења док се враћају у своја родна мјеста да полажу јаја на турским плажама, гдје је посматрање дивљих животиња једно од одрживих туристичких искустава.

Заправо је 99 посто гнијездилишта управо у Турској и на Кипру, а више од 20 плажа у Турској је заштићено како би се спријечило да еколошки фактори утичу на ове корњаче током сезоне размножавања.

Међу њима су плаже Белек, Патара, Гоксу, Коцегиз-Далyан и Фетије-Гоцек.

- Плажа корњача - Плажа Изтузу у Далyану једна је од плажа које царетта царетта корњаче највише воле.

 Боравак на плажи која се сматра једном од најбољих у Европи, може се искористити и за планинарење, пењање, игру одбојке или фудбала на пијеску. Туристи који посјећују Изтузу незаобилазно посјећују древни град Каунос у Далyану чије гробнице у стијенама датирају чак из 4. вијека.

- Град Дједа Мраза - Плажа Патара, једна од најдужих турских плажа дуга 18 км, такође је битно станиште за главате желве.

На плажи се налазе упуте до мјеста гнијежђења корњача, а проматрање различитих животних фаза корњача овдје је искуство које се доживљава једном у животу. Одрасле корњаче достижу до 1,20 метара у дужину и могу бити тешке и преко 100 килограма.

Занимљиво је како се враћају на мјесто властитог рођења да положе своја јаја. Након периода парења, између маја и јуна, на плажу излазе само женке како би положиле јајашца док мужјаци остају у мору.

Оне у пијеску праве гнијезда гдје остављају јаја, добро покривена и заштићена. Два мјесеца касније, јаја су инкубирана уз помоћ сунца и мале корњаче излазе и иду ка мору. Све које преживе, вратит ће се на исту плажу да положе своја јаја за 20 до 30 година.

На Патари се могу проматрати ови природни феномени док се на обали може обићи древни град Патара. Хисторијска пријестолница средњовијековне Ликије истиче се својим монументалним структурама као што су зграда парламента и позориште. Патара је позната и као родно мјесто светог Николе, Дједа Мраза који се родио у Патари у 3. вијеку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана