Европске потрошачке цијене достигле највишу разину у посљедњих 13 година

ГС
Foto: Илустрација

Потрошачке цијене у 19 земаља Европске уније које користе евро скочиле су на највишу разину први пут у посљедњих 13 година.

Еуростат, статистичка агенција Европске уније, саопштила је у петак да је инфлација у цијелом блоку порасла на 4,1 одсто у години до октобра.

То је више у односу на еквивалентну стопу од септембра када је износила 3,4 одсто и представља највећи годишњи пораст инфлације од јула 2008. године, када је инфлација такође износила 4,1 одсто.

Инфлација у 19 земаља, као и свугдје у свијету, посљедњих је мјесеци расла јер се глобална економија почела опорављати од пандемије коронавируса.

Тај ће скок вјеројатно ставити притисак на Европску централну банку да убрза кораке за окончање својих мјера стимулације пандемије док инфлација удвостручује свој циљ од два одсто.

Банка је, међутим, у четвртак саопштила да је велики дио пораста цијена везан за поређење са ниским цијенама током пандемије, повећањем цијена горива и потражњом која надмашује понуду како се економија поновно отвара. Дужносници банке рекли су да очекују да ће сва три узрока пораста цијена бити привремена и задржали су своје подстицаје до марта.

Еуростат је саопштио да је раст еврозоне порастао за 2,2 одсто у трећем тромјесечју године, нешто више од бројке из претходног тромјесечја од 2,1 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана