Европске државе на сјеверу припремају се за снажне налете вјетра

ГС
Европске државе на сјеверу припремају се за снажне налете вјетра

КОПЕНХАГЕН- Сјеверна Европа припрема се за невријеме, укључујући снажне вјетрове са истока данас и сутра, а надлежни органи упозорили су да би у Данској и земљама на Балтичком мору могло доћи до поплава.

Данска телевизија "ТВ2" објавила је да се очекују највеће поплаве у посљедњих 110 година, а Дански метеоролошки институт саопштио је да би дуж обала окренутих ка истоку таласи могли достићи висину до четири метра.

Становништво у Данској окупља се и поставља вреће са пијеском у изложеним подручјима.

Неколико линија трајекта између данских острва је суспендовано, као и линије ка Роштоку на сјеверу Њемачке и Ослу, јавио је АП.

Метеоролошка служба Велике Британије издала је црвено упозорење за дијелове Шкотске, упозоривши на "изузетне падавине" данас и сутра, док је олуја "Бабет" у Ирској проузроковала поплаве у неколико градова и села, а поједина подручја су под водом и без струје.

Њемачке власти упозориле су на висок ниво воде у заливима у Шлезвиг-Холштајну, јужно од данске границе, до средине дана у суботу, 21. октобра.

Норвешки метеоролози саопштили су да ниски притисак изнад Велике Британије комбинован са високим притиском изнад сјеверне Скандинавије ствара снажне источне-сјевероисточне вјетрове, са веома снажним налетима за које се очекује да ће са истока погодити Норвешку. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана