Европљанима пријете тропске болести

Срна
Европљанима пријете тропске болести

БИЈЕЉИНА - Њемачки научници упозоравају да би тропске болести, које преносе инсекти, због климатских промјена у будућности могле постати опасност за Европљане.

Студија Истраживачке групе за медицинску биоразноликост и паразитологију на Универзитету “Гете” у Франкфурту сугерише да ће растуће температуре довести до тога да ће инсектима из тропских и суптропских подручја бити све угодније у Европи.

Међу инсектима који могу преносити заразне болести је и азијски тиграсти комарац. Он може пренијети опасне вирусе денге, жуте грознице или зика вируса на људе. Ова врста комараца изворно је поријеклом из јужне и југоисточне Азије, али због растуће глобалне температуре већ се може наћи у дијеловима средње Европе.

Ларве комараца брже се развијају када је топло. Истраживачки тим је на примјеру тиграстог комарца израчунао да ће се погодна станишта инсеката ширити у Европи зависно од температуре.

Научници су испитали и како различита температура утиче на пренос патогена. Студија открива да ће, чак и уз пораст глобалне температуре за мање од два степена Целзијусова, превладавти климатски услови који погодују преносу заразних болести у у готово свим дијеловима Европе.

Због тога, научници препоручују едукацију становништва, али сматрају да је неопходно едуковати и љекаре у области вакцинације, дијагностике и терапија за заразне тропске болести - преносе научни портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана