Европљани се боје медвједа

Rtl.be
Европљани се боје медвједа

Уколико Европљани ових дана пожеле отићи у шуму на шетњу могу наићи на прилично велико изненађење - медвједе.

У земљама које су ненавикнуте на велике предаторе, нема више лагодног пикника. У склопу програма враћања дивљих животиња у дијелове западне Европе мрки медвједи су се прилично раширили и почели стварати проблеме нападајући стоку. Али за разлику од вукова, који су се такође вратили и који убијају стоку, медвједи су учествовали у неколико напада на људе, укључујући и онај у августу када је један човјек повријеђен у сјеверном дијелу Италије.

Високо у брдима изнад града Налса, у италијанском алпском региону Јужни Тирол, након што је изгубила четири овце током напада медвједа ове године, Моника Виндегер је забринута и уплашена.

- Сасвим је сигурно да нисам љубитељ медвједа. Бојим се за своју дјецу. Одлазак у шетњу више није тако сигуран као што је раније био - објашњава Моника док њен муж показује фотографије оваца које је медвјед напао.

Мужјак медвједа достиже тежину од 350 килограма, а женке око 200 и бржи су од људи. Када се протегну на задње ноге знају бити високи два метра. Они су сваштоједи, једу бобице и љешнике, као и мале и велике животиње, укључујући овце и телад. У стању су дневно да поједу 40 килограма меса током седмице прије зимске хибернације.

- Медвјед је предивна животиња, али у овом насељеном подручју његов повратак једноставно неће функционисати - објашњава локални ловац Ханс Гасебнер, стар 72 године.

Он је око својих кошница сада поставио електричну ограду након што их је медвјед недавно развалио.

- Људи су овдје раније долазили на пјешачење и боравак у природи, али данас ријетко кога можете видјети јер се сви боје - додаје времешни Ханс.

Мрки медвједи су раније били раширени у сјеверној и централној Европи, Азији, планинама сјеверне Африке, западног дијела Сјеверне Африке па чак и Мексика. Али губитак територије усљед ширења људи и лова на њихово крзно они данас покривају само два процента свог ранијег станишта. Њихов број данас износи око 200.000 и половина се налази у Русији, 30.000 у Сјеверној Америци и 8.000 у Европи.

У сјеверном дијелу Италије десет медвједа је допремљено из Словеније 1999. године. Од тада њихова популација је нарасла на 40 до 60 животиња и неки од њих су прешли у Швајцарску, Аустрију и Њемачку. Неколико их је и убијено.

Један дио словеначких медвједа је био пребачен у Пиринеје у регион шпанско-француске границе и данас их тамо има око 25. Један од најпознатијих ових медвједа, Балу - којег су спонзорисали француски глумци - пронађен је мртав почетком ове године. Према званичнику из Јужног Тирола Андреаса Агрејтера, који надгледа исплату штете за убијене овце - исплата за овцу зна достићи цифру од 300 евра - јавност је раније подржавала медвједе.

- Прије неколико година двије трећине су биле за њих, али сад због негативне медијске слике двије трећине су против њих - објашњава Агрејтер у својој канцеларији у Болзану. Експерти говоре да медвједи одржавају популацију осталих животиња у "прикладном" броју и помажу у ширењу сјеменки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана