Европа Дан побједе над фашизмом обиљежава на затвореним церемонијама

Срна
Европа Дан побједе над фашизмом обиљежава на затвореним церемонијама

ЛОНДОН - Лидери широм Европе обиљежиће данас 75. годишњицу од Дана побједе у Другом свјетском рату на затвореним церемонијама, пошто је већи дио континента и даље под мјерама блокаде због вируса корона.

У Британији ће бити одржана два минута ћутања, а потом ће се грађанима обратити краљица Елизабета. Затворене церемоније одржаће и лидери Француске и Њемачке Емануел Макрон и Ангела Меркел.

Биће одржани још неки догађаји, али су велика јавна окупљања забрањена, пренио је Би-Би-Си.

Осмог маја 1945. године Велика Британија и њени савезници су формално прихватили безусловну предају нацистичке Њемачке послије скоро шестогодишњег рата.

Макрон ће тим поводом положити вијенац на гробу незнаног јунака у Паризу, а церемонији ће присуствовати мањи број званичника.

Меркелова ће водити церемонију у њемачком централном меморијалном центру. За становнике Берлина проглашен је јавни празник, али та мјера не важи у остатку земље, пренио је Би-Би-Си.

Сличне прославе одржавају се 9. маја у неколико земаља бившег Совјетског Савеза, укључујући Русију, Украјину и Бјелорусију.

Руски предсједник Владимир Путин планирао је велику војну параду у Москви за суботу, 9. маја, којој је требало да присуствују предсједници Француске и Кине. Догађај са 15.000 војника је одгођен због пандемије вируса корона.

Умјесто тога биће одржан прелет војних авиона, а Путин ће положити цвијеће у меморијалном центру недалеко од Црвеног трга у Москви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана