Ево из које земље су жене на врху свјетске листе у конзумацији алкохола

GS
Foto: Twitter

Жене у Великој Британији су на врху свјетске листе када је ријеч о конзумирању алкохолних пића, наводи се у извјештају Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

У поменутој студији упоређивана је потрошња алкохола у 33 земље, а када је ријеч о Британкама истраживања говоре да 26 одсто њих пије најмање шест алкохолних пића у једном интервалу најмање једном мјесечно.

Код британских мушкараца тај резултат много је већи и износи 45 одсто. Када је ријеч о комбинацији оба пола, Уједињено Краљевство је укупно рангирано на трећем месту са Луксембургом на ранг листи опијања, иза Румуније и Данске. С тим у вези, извршни директор организације "Алкохол чејнџ УК" Др Ричард Пајпер рекао је "алкохол проузрокује превише штете у Британији", што се, како каже, ипак може у "потпуности елиминисати".

- Постоји огромна потреба да влада уведе мере за које знамо да ће смањити штету од алкохола и спасити животе, као што су одговарајућа контрола маркетинга алкохола и његово јасније означавање - наводи Пајпер.

Извjештај ОЕЦД-а је такође открио да одрасли у Великој Британији чешће кажу да пуше у поређењу са другим земљама, али упркос томе имају нижу стопу пушења од просјечног, преноси 24седам

Тренутно је само 12,7 одсто пушача у Великој Британији, у поређењу са просјеком ОЕЦД-а од 16 одсто. Међутим, скоро једна од 20 одраслих особа (4,9 одсто) рекла је да редовно пуши, у поређењу са просјеком од 3,2 одсто.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана