Ево када и гдје је измјерена највиша температура ваздуха у Европи икада

Танјуг
Ево када и гдје је измјерена највиша температура ваздуха у Европи икада

ЖЕНЕВА - Свјетска метеоролошка организација (СМО) прихватила је нови температурни рекорд за континентални дио Европе од 48,8 степени који је измјерен на Сицилији 11. августа 2021. године, објављено је данас на сајту организације.

Додаје се да је експертска комисија потврдила тачност очитавања температуре, али да још није објавила цијели извјештај.

СМО упозорава да је могуће да овај температурни рекорд буде оборен наредних дана, како се интензивира топлотни талас. Претходни званичан рекорд највише температуре у континенталном дијелу Европе био је 48 степени и постављен је у Атини 10. јула 1977. године.

-Уколико буде нових температурних рекорда током предстојећег топлотног талас, издаћемо хитну прелиминарну процјену и почети детаљне процјене као дио верификационог процеса - рекао је професор Рендал Карвини, експерт СМО и климатски извјештач.

Он је додао да су климатске промјене подстакле повећање у извјештајима о наводним метеоролошким рекордима, посебно када је ријеч о врућини.

-Морамо да будемо сигурни да су ови рекорди тачни због научног разумијевања и прецизности - истакао је Рендал.

Званично, најтоплија температура измјерена икад на планети је 56,7 степени у Фурнас Крику, у америчкој Долини смрти, 10. јула 1913. године. Друга температура по јачини измјерена је у јулу 1931. године у Кебили, у Тунису, тада је било 55 степени.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана