Ево гдје је најбоље имати тетку

Танјуг
Ево гдје је најбоље имати тетку

Да је живот "сапуница", у годинама економске кризе надали бисмо се расплету у којем нам новац "падне с неба".

А један од најчешћих сценарија који би нам такву причу "намјестио" је "тетка из Америке" која неочекивано оставља "брдо пара" у насљедство...

Истраживање HSBC-а, међутим, указује да би у том (мало вјероватном) сценарију боље било да имамо "тетку" у Аустралији, него у Америци, јер, истраживања показују да Аустралијанци остављају највише новца у насљедство.

HSBC, једна од највећих банака на свијету са сједиштем у Лондону, спровела је истраживање у којем је учествовало 16.000 људи из 15 земаља.

Како преноси Си-Ен-Ен, истраживање је показало да Аустралијанци остављају највише новца будућим генерацијама - у просјеку више од пола милиона америчких долара, тачније 501.919 долара.

У односу на њих, "тетке из Америке" нису баш дарежљиве кад је ријеч о насљедству: Американци, каже истраживање, тек су на шестом мјесту у свијету, а просјечан износ који остављају будућим генерацијама је 177.000 долара.

По износу просјечног насљедства, свјетски вицешампион је Сингапур, са просјечним наследством у износу од 371.000 долара. Слиједе Велика Британија (280.000 долара), Француска (220.000) и Тајван (190.000).

Широм свијета, каже истраживање, око 69 одсто пензионера планира да својим потомцима остави насљедство, а просјечан износ у развијеном свијету је 148.000. Кад је ријеч о броју људи који су спремни да оставе насљљедство потомцима, најдарежљивији су у Индији, гдје чак 86 одсто пензионера планира да остави новац будућим поколењима.

Американци се не одлучују на такав корак масовно као Индијци: насљедство планира укупно 56 одсто становника САД.

Наравно, многи дају новац дјеци и прије него што умру, па, на примјер, истраживање HSBC-а показује да је око 35 одсто радно способног становништва САД већ добило новац од члана породице - у просјеку 24.000 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана