ЕУ: Прошли мјесец је био трећи најтоплији јул до сада

Танјуг
Foto: maxpixel.net

БРИСЕЛ - Овај јул је био један од најтоплијих у свијету до сада, а од њега су једино били топлији јул у 2019. и у 2016. години, саопштили су данас научници из ЕУ.

Како наводе, прошли мјесец су обиљежиле неуобичајено високе температуре у бројним регионима - од Финске до САД, јавља Ројтерс.

Ово је и најновија прекретница у дугорочном тренду загревања планете, у склопу којег су последњих седам година оцијењене као најтоплије икада до сада, јер емисије гасова са ефектом стаклене баште мијењају климу планете.

„Када посматрамо температуре у свијету, уочавамо промјене од године до године, па чак и од мјесеца до мјесеца“, рекла је Фреја Вамборг, виша научница из службе ЕУ за праћење климатских промена Коперникус.

„Али, на крају крајева, основна ствар коју уочавамо је тренд глобалног загријавања“, додала је она.

Прошли мјесец је био трећи најтоплији јул икада у свету, послије јула 2019. и јула 2016. године, саопштио је Коперникус.

Био је то и други најтоплији јул у Европи, послије 2010. године.

Подаци Коперникуса сежу до 1950. године, али се укрштају и са другим подацима који датирају до средине 19. века.

Више региона је прошлог мјесеца било погођено екстремним временским приликама, што је у складу са ставом научника да глобално загријавање чини топлотне таласе све жешћим и да ће топлија планета довести до обилнијих падавина.

Рекордна врућина у САД и Канади, која је почела у јуну, убила је стотине људи и разбуктала пожаре.

У Кини, Белгији и Немачкој екстремне падавине изазвале су смртоносне поплаве.

На тропском сјеверу Аустралије забиљежене су прошлог месеца највеће дневне температуре, док су температуре изнад сјеверне Африке биле више од нормалних, саопштио је Коперникус.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана