ЕУ потврдила правила за ограничење моћи интернет дивова

Tanjug
Foto: Google

БРИСЕЛ– Компаније Гугл, Амазон, Епл, Мета и Мајкрософт ће изгледа морати да промијене пословну праксу у Европи пошто су земље Европске уније и посланици ЕУ постигли договор о кључним правилима како би ограничили њихову моћ, извјештава Ројтерс.

Француска, која тренутно предсједава ЕУ по принципу ротације, навела је у твиту да је постигнут начелни споразум послије осам сати разговора.

Европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон написао је у твиту да ће тај споразум осигурати фер и отворено дигитално тржиште.

„Оно што желимо је једноставно - поштена пракса и на дигиталном тржишту. Велике платформе су као "вратари" спречавале предузећа и потрошаче да користе конкурентске предности на дигиталном тржишту“, навела је у саопштењу шефица ЕУ за заштиту тржисне конкуренције Маргрет Вестагер, која је предложила правила прије нешто више од годину дана.

Закон о дигиталним тржиштима (ДМА) поставља правила за онлајн "вратаре" - компаније које контролишу приступ подацима и платформама, и покриће њихове онлајн посредничке сервисе, друштвене мреже, претраживаче, оперативне системе, услуге онлајн оглашавања, рачунарству у облаку, сервисе за дијељење видео садржаја, претраживаче веб сајтова и виртуелне асистенте.

Према ДМА, технолошки гиганти ће морати своје сервисе за размјену порука да учине интероперабилним и да пословним корисницима омогуће приступ њиховим подацима. Корпоративни корисници ће моћи да промовишу конкурентске производе и услуге на платформамаи и да склапају уговоре са купцима ван платформи.

Правила забрањују компанијама да дају предност својим сервисима у односу на конкурентске или да спријечавају кориснике да уклоне унапријед инсталирани софтвер или апликације.

ДМА ће обухватити компаније с тржишном капитализацијом од 75 милијарди евра, са годишњим прометом од 7,5 милијарди евра и са најмање 45 милиона корисника месечно.

Компанијама које буду кршиле правила прете огромне казне у висини до 10 посто њиховог годишњег глобалног промета, и од чак 20 посто у случају понављања прекршаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана