ЕУ климатски пакт: Медитеран и даље најугроженији пластиком

Танјуг
ЕУ климатски пакт: Медитеран и даље најугроженији пластиком

БРИСЕЛ - На представљању Европског климатског пакта, нове иницијативе Европске комисије, стручњаци су упозорили да је Средоземно море и даље најугроженије подручје на свијету када је у питању пластични отпад, а све је већи проблем и енормна потрошња воде у пластичним боцама.

Стручњаци већ годинама упозоравају да је Средоземље најугроженији регион на свијету када је ријеч о пластичном отпаду.

По извештају Светске организације за заштиту природе WWF, 55 одсто свјетског пластичног отпада акумулирано је у Средоземном мору, а уз лоше управљање отпадом, и масовног, стихијског туризма без адекватне инфраструктуре, све је већи проблем и велика потрошња пластичне амбалаже, посебно флаширане воде, преноси Хина.

Иницијативу Европски климатски пакт покренула је Европска комисија у 27 држава чланица ЕУ-а са циљем јачања свијести о проблему климатских промјена и подстицања на заједничко дјеловање.

Стручњаци на панелу у уторак поручили су да се само синергијом јавног, приватног и цивилног сектора може осигурати да се промјене заиста догоде и да сваки појединац може дати допринос смањењу негативног утицаја на природу.

На панелу су споменути и резултати недавно спроведене студије међу младима у ЕУ, који показују да, иако је њих 78 одсто забринуто за климатске промјене, велика већина, чак 90 одсто, ипак није спремна да се одрекне разних удобности како би смањили свој штетни утицај на околину.

У склопу панела представљена је платформа CountUsIn н (https://www.count-us-in.org/en-gb/) на којој грађани могу одабрати један од начина на који ће смањити свој штетни утицај на околину или на други начин позитивно утицати на климатску кризу, а платформа омогућава и приказ конкретног резултата сваког појединог одабира.

Online панел одржан јуче прво је догађање у оквиру пројекта Европски климатски пакт, а из WWF-а најављују да ће се ускоро одржати нови панели, трибине и други облици едукације и интеракције с грађанима с циљем јачања свијести о проблему климатских промјена и подршке грађанима у њиховим настојањима да сами допринесу позитивним промјенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана