Ескобаров нилски коњ страдао у удесу

Танјуг
Ескобаров нилски коњ страдао у удесу

БОГОТА - Нилски коњ који је припадао бившем нарко босу Паблу Ескобару угинуо је након што га је на аутопуту ударило теренско возило.

Колумбијске власти су објавиле да је нилски коњ угинуо на лицу мјеста, док је особа у возилу добила помоћ од пролазника, након судара са великом животињом, на путу између Медељина и Боготе, пренио је CNN.

Како је наведено, "ситуације попут ових указују да присуство нилских коња у региону представља проблем за друштво и животну средину, што захтева међуинституционалну сарадњу за тражење свеобухватних и правовремених рјешења.

Ескобар је нилске коње донео у Колумбију крајем 1980-их година, али након његове смрти 1993. године животиње су остављене да слободно лутају по врућој, мочварној области Антиокија, гдје су локалне власти биле немоћне да обуздају њихово размножавање.

Недавно су колумбијске власти одлучиле да уклоне 70 такозваних "кокаинских нилских коња" који су припадали нарко босу Паблу Ескобару, што ће ову јужноамеричку државу коштати око 3,5 милиона долара.

Од првобитна четири нилска коња која су побјегла са Ескобаровог сеоског имања данас постоји око 130, што је највећа популација ван Африке.

Без природних предатора који би их држали под контролом, њихова популација ће наставити експоненцијално да расте, а једна студија процијенила је да ће до 2034. године нилских коња бити 1.400.

Власти су саопштиле да планирају да ухвате и премјесте скоро половину нилских коња у наредним мјесецима, од којих 10 иде у уточиште Осток у сјеверном Мексику, а 60 у још неименовани објекат у Индији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана