Ескобар седмично зарађивао милионе

Агенције
Ескобар седмично зарађивао милионе

Лондон - Иако је Пабло Ескобар био син сиромашног колумбијског фармера, до 35. године постао је најбогатији човјек на свијету, а "краљ кокаина" је средином осамдесетих година зарађивао 420 милиона долара мјесечно.

Упркос скромним почецима, постао је лидер Медељин картела, који је држао под шапом 80 одсто свјетског тржишта кокаина, пише "Индепендент".

Ел Патрон је са милионским седмичним зарадама био један од најбогатијих нарко-дилера свих времена. Иако је тачна процјена његовог богатства немогућа, због природе његовог "посла", процјењује се да је током живота зарадио око 30 милијарди долара.

Ескобар је био на међународној листи милијардера магазина "Форбс" седам година заредом - од 1987. до 1993. Проглашен је за седмог најбогатијег човјека на свијету 1989.

Ескобар је кријумчарио око 15 тона кокаина у САД сваког дана. Према писању новинара Јоана Грила, Медељин картел је углавном кријумчарио кокаин преко Флориде.

- Била је то рута дуга око 1.500 километара од сјевера Колумбије до Флориде и била је широм отворена. Колумбијци и њихови амерички сарадници бацали би из ваздуха огромне количине кокаина у море, одакле би глисерима или чак авионима пребацивани у Флориду - писао је Грило. Другим ријечима, четири од пет Американаца који су у то вријеме ушмркивали кокаин, добијали су производе "Ел Патрона".

Међутим, "краљ кокаина" сваког мјесеца је биљежио и 2,1 милијарду долара губитака. Ескобарово огромно богатство постало је проблематично, када више није могао да пере кеш довољно брзо. Окренуо се закопавању огромних количина новца на колумбијским њивама, скривао их у складиштима и зидовима кућа чланова картела. Према ријечима Роберта Ескобара, главног рачуновође картела и Пабловог брата, он је толико зарађивао, да су сваке године отписивали око 10 одсто новца, јер би га појели пацови или би га оштетила влага.

Добио је надимак Робин Худ након што је сиротињи почео да дијели новац и гради куће за бескућнике. Изградио је и 70 јавних фудбалских игралишта и зоо-врт. Склопио је договор са Колумбијом да, након што је осуђен на робију, казну служи у луксузном затвору који је сам изградио.

Занимљивости

Пабло Ескобар је сваког мјесеца трошио око 2.500 долара на гумице којима је везивао новчанице.

Паблов син Хуан Пабло, који је касније променио име у Себастијан Марокин, испричао је да је његов отац запалио два милиона долара, да би се његова дјеца огријала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана