Емисије угљеника вратиле се на нивое близу оних прије пандемије

Танјуг
Foto: ГС

ЛОНДОН - Емисије угљеника вратиле су се на нивое близу оних прије пандемије корона вируса, према студији објављеној данас, а уз пораст емисија угља и природног гаса у енергетским и индустријским секторима.

 "Очекивали смо да ћемо видети неки опоравак. Оно што нас је изненадило је интензитет и брзина повратка", рекао је водећи аутор студије и истраживач са Универзитета Ексетер Пјер Фридлингштајн.

Прошле године је емисија угљеника опала за рекордних 1,9 милијарди тона, што је пад од 5,4 одсто, а разлог за тај пад су земље које су биле закључане, а економије заустављене због пандемије корона вируса.

Нови извјештај, који је израдио "Глобал Карбон Пројект", предвиђа повећање емисије за 4,9 одсто ове године. Међу главним земљама емитерима, очекује се да ће Кина и Индија имати веће емисије угљеника ове године него 2019. године, док се очекује да Сједињене Државе и Европа имају нешто мање.

Кина је 2020. године, како се наводи, била изван граница јер су улагања у опоравак од пандемије довела до великог повећања употребе угља, чак и када су емисије угљеника у другим земљама смањене. Студија предвиђа да ће укупне глобалне емисије ове године достићи 36,4 милијарде тона ЦО2.

Овај извештај долази у тренутку када су се глобални лидери састали на климатској конференцији Уједињених нација у Глазгову, како би покушали да ограниче пораст температуре на 1,5 степени и да избјегну најкатастрофалније посљедице климатских промјена.

Да би се то постигло, како истичу научници, емисије угљеника морају да достигну нулту емисију до 2050. године, а док, како се наводи, укупна глобална посвећеност смањењу емисија није далеко од остварења овог циља. Да би се достигла нулта емисија у наредне три деценије, потребна су драстична смањења угљеника, рекао је Фридлингштајн.

 „Оно што треба да се уради сваке године од сада до 2050. године је, уопштено говорећи, отприлике исто смањење као што смо имали током ковид кризе“, истакао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана