Елизабета Друга популарнија него икад

Дојче веле
Елизабета Друга популарнија него икад

Енглеска краљица обиљежила је 60. година од доласка на трон, и тиме је Елизабета Друга постала монарх са најдужим стажом у Европи.

Краљице и краљеви постоје у још шест европских држава и махом су поодмаклих година.

Краљица Елизабета, коју пријатељи од миља зову Лилибет, и 17 чланова њене породице важе за најпознатију краљевску породицу у Европи.

Елизабета Друга већ шест деценија је на трону и још не намјерава да га напусти. Анкете показују и да је популарнија него икад.

Наводно јој је намјера да обори рекорд краљице Викторије, која је у претпосљедњем вијеку владала 63 године.

Британска краљевска кућа није једина у Европи. У Норвешкој, Шведској, Данској, Белгији, Шпанији и Холандији шефови држава су такође краљеви.

Они се не бирају, они положај насљеђују, без обзира на то што су њихове државе парламентарне демократије.

Монархије су се одржале у оним земљама у којима је протеклих 150 година углавном владао мир, оцјењује историчарка племства Моника Винфорт.

- Монархије још увијек постоје у земљама у којима није било никаквих промјена и револуција у класичном смислу и у којима су свјетски ратови имали другу тежину - објашњава она.

Најбољи примјер је Данска у којој уставна монархија опстаје јер већина становништва није за њено укидање. Исто важи и за Велику Британију, у којој према анкетама чак 80 одсто грађана жели да задржи двор, круну и краљицу.

- Природно државно уређење у Европи је заправо монархија, чија је традиција дуга више стотина година - истиче Винфортова.

Једина република сличне старости је Швајцарска. У свим осталим државама то политичко уређење влада тек у протеклих неколико деценија.

У Шпанији је монархија била прекинута доласком фашистичког диктатора франка. Хуан Карлос је на трону од 1975. године.

У Белгију се монархија вратила 1830. настанком нове државе.

У Данској од 1448. године влада фамилија Шлезвиг-Холштајн-Сондербург-Гликсбург. Краљица Маргарета Друга тако је на челу најстарије династије у Европи.

Све данашње европске краљице и краљеви поодмаклих су година. Најмлађи је шведски краљ Карл Густав Шеснаести који има 66 година. У идућих десет до двадесет година европске монархије очекује смјена генерација.

Али, опасности нема, насљедника је довољно, наводи Дојче веле.

Норвешка

У Норвешкој су краљеви на челу земље још од средњег вијека, с тим што су од 1370. године често долазили из других земаља. Тек 1991. је за краља изабран рођени Норвежанин Харалд Пети.

ПРИРЕДИО: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана