Ел Нињо највероватније стиже ове године: Како ће се ово одразити на температуре и климу?

Г.С.
Ел Нињо највероватније стиже ове године: Како ће се ово одразити на температуре и климу?

Свјетска метеоролошка организација је најавила да би Ел Нињо могао да наступи у наредним мјесецима. Шта то у ствари значи за нашу планету?

Све је вјероватније да ће у току ове године доћи до Ел Ниња, загријавања тропског Пацифика, саопштила је Свјетска метеоролошка организација. Међутим, како овај климатски феномен има много шири одјек, могуће је да ће Ел Нињо у регионима широм свијета допринијети мјерењу рекордних температура, пише National Geographic.

Ла Ниња, хладна фаза сложеније појаве Ел Нињо - Јужна осцилација (El Niño - Southern Oscillation, скраћено ENSO), се окончала послије три године, а тропски Пацифик тренутно се налази у неутралној фази. Ипак, њу би ускоро могла да замијени топла фаза, Ел Нињо.

Како се наводи, постоји 60 одсто вјероватноће да се транзиција одигра у периоду од маја до јула. Према актуелним прогнозама метеоролога, вјероватноћа расте на 80 процената у периоду од јула до септембра.

За сада нема индикација о томе колико дуго ће Ел Нињо трајати и који ће бити његов интензитет, али ова појава могла би да продуби ризике са којима се планета суочава усљед климатских промјена.

- Доживјели смо осам најтоплијих година у историји мјерења без обзира на хлађење изазвано Ла Нињом у протекле три године које је дјеловало као привремена кочница порасту температуре - казао је генерални секретар Свјетске метеоролошке организације, Петери Талас.

“Развој Ел Ниња ће највјероватније довести до новог скока у глобалном загријавању и повећати шансу за обарање температурних рекорда.”

Према извјештају Свјетске метеоролошке организације, 2016. је била најтоплија година до сада због “двоструког ударца” снажног налета Ел Ниња и загревања које су проузроковали људи кроз ослобађање гасова са ефектом стаклене баште.

Утицај топле ЕНСО фазе углавном се примијети у години након њеног јављања, па се тако очекује да посљедице буду очитије током 2024. године.

- Треба да се припремимо за развој Ел Ниња који се често повезује са растућим врућинама, сушом и падавинама у различитим дијеловима свијета - упозорио је Талас и додао да би могло да дође и до повећања временских екстрема.

Ел Нињо представља природни феномен који се јавља периодично, на сваких двије до седам година, и доприноси загријавању површине Тихог океана у тропима. Епизоде трају између девет и 12 месеци.

Током Ел Ниња, долази до пораста у падавинама на југу Јужне Америке и у јужним предјелима Сједињених Америчких Држава, као и на рогу Африке и у централној Азији.

Насупрот томе, могуће су сурове суше у Аустралији, Индонезији и у јужној Азији. Док у централним и источним деловима Тихог океана Ел Нињо може подстаћи формирање урагана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана