Египћани проширују Суецки канал улагањем око 191 милиона долара

Српска инфо
Foto: принтскрин

Египат ће уредити додатних 10 километара Суецког канала за двосмјерни саобраћај, а још 30 километара биће проширено и продубљено, најавио је предсједник управе Суецког канала Осама Рабие.

Било би прескупо проширити цијели, 190 километара дуги канал који повезује Црвено море и Медитеран, али дио који омогућује двосмјерни саобраћај требао би се продужити са садашњих 75 на 85 километара – објаснио је Рабие у уторак, преноси Сеебиз.

Глобални поморски саобраћај знатно је отежан у марту прошле године након што је огроман контејнерски брод “Евер Гивен” запео у јужном дијелу канала, блокиравши кључни поморски правац између Европе и Азије.

Планирано проширење убрзано је након те кризе, рекао је Рабие, иако је циљ актуелних радова побољшање безбједности саобраћаја, те ће након њиховог завршетка пролаз кроз канал и даље трајати 11 сати.
Друга фаза укључиваће проширење канала 30 километара до јужног улаза за 40 метара, те његово продубљивање за око два метра. Управо је на том дијелу канала Евер Гивен заглавио.

– То је тежак дио канала, казао је Рабие, додавши да ће се на том мјесту продубљивањем и проширењем поравнати завоји у каналу и смањити утицај јужних вјетрова.

Пројекат ће коштати три милијарде египатских фунти, односно око 191 милиона долара, а биће довршен и отворен до краја јуна 2023

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана