Египат приказао пет древних фараонских гробница

Срна
Египат приказао пет древних фараонских гробница

КАИРО - Египат је данас приказао пет древних фаронских гробница на археолошкој локацији Сакара, јужно од Каира, што је дио нове серије открића у овој области.

Сакара је велика некропола древне египатске престонице Мемфиса. Унеско је уврстио ову локацију на листу свјетског насљеђа, а на њој се налази више од десет пирамида, мјесто на којем су сахрањиване животиње и древни манастири коптских хришћана.

Египатски археолози открили су пет гробница сјевероисточно од пирамиде краља Меренреа Првог, који је владао Египтом око 2270. године прије нове ере, пренио је АФП.

Мосфата Вазири, шеф египатског Врховног савјета за антиквитете, рекао је да је пет гробница у добром стању и да припадају високим краљевским званичницима.

Министарство туризма и антиквитета саопштило је да једна гробница припада високорангираном званичнику по имени Ири. Овдје је пронађен саркофаг са шареним декорацијама.

Остале гробнице припадају осталим члановима краљевског суда, укључујући „стјуарда краљевске куће“ и свештеници која је „била одговорна за краљеву беатификацију“.

Египат је у јануару 2021. године приказао древна блага пронађена у Сакари, укључујући више од 50 дрвених саркофага из периода Нове Краљевине (од 16. до 11. вијека прије нове ере).

Познати египтолог Захи Хавас оцијенио је да се овим открићем „историја пише изнова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана