Џиновско дрво високо 88,5 и широко 9,9 метара

Srna
Foto: TET

БРАЗИЛИЈА- Након три године планирања, пет експедиција и двоседмичног ходања кроз густу џунглу, група научника напокон је стигла до највишег дрвета у Амазонији - високог 88,5 метара и широког 9,9 метара.

Дивовско стабло, чија се крошња издиже изнад свих у природном резервату Итарапу, на сјеверу Бразила, припада врсти "ангелим вермелхо".

Ово џиновско дрво откривено је 2019. године захваљујући сателитским снимцима.

Група научника и активиста за заштиту животне средине, вођена мјесним водичима, исте године покушала је доћи до њега.

Али, након десет дана пробијања кроз прашуму, исцрпљени, болесни и при крају са залихама хране и воде, морали су одустати.

У идуће три експедиције стручњаци су стигли до неких других колосалних стабала, укључујући и 66 метара високи бразилски орах, такође највиши своје врсте у Амазонији.

Али, големи "ангелим вермелхо" остао је недоступан све до сада - научници су дошли до њега тако што су 250 километара пловили ријекама са опасним брзацима и затим ходали 20 километара брдовитим прашумским тереном.

Један члан експедиције притом је једва преживио убод отровног паука.

"То је једна најљепших ствари које сам икада видио. Божанствен је", рекао је о џиновском дрвету шумарски инжењер Диего Армандо Силва са Универзитета Амапа.

Научници су се накратко улогорили испод масивног дрвета, прикупили лишће, тло и друге узорке који ће анализирати како би се установило колико је старо.

Силва процјењује да је џиновско дрво вјероватно старо између 400 и 600 година - преносе научни портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана