Џихадисти остали без луксуза и жена

Агенције
Џихадисти остали без луксуза и жена

Лондон - Све већи број разочараних припадника Исламске државе (ИС) напушта редове те организације, па би ти људи могли да буду искоришћени за спречавање ангажовања нових бораца, наводи се у извјештају Међународног центра за проучавање радикализације и политичког насиља (ICSR) при Краљевском колеџу у Лондону.

Велики број њих напустио је групу, јер им обећани луксузни предмети, уживање са женама и аутомобили никад нису достављени. У извјештају се истиче да је од јануара 2014. најмање 58 припадника напустило ИС и да су јавно говорили о свом дезертерству. Студија насловљена "Жртве, починиоци, добра: Приче дезертера Исламске државе" сагледала је разлоге због којих су некад ентузијастични чланови ИС-а почели да напуштају ту терористичку групу.

Издавач студије је ICSR, који сматра да су открића која су презентована у овој студији потенцијално значајна у смислу борбе против даљег раста ИС-а. ICSR је идентификовао четири главна наратива у причама 58 људи који су напустили ИС, а који су им се придружили из 17 различитих држава.

Груба и разочаравајућа стварност живота у ИС-у - студија каже да је већина оних који су се придружили терористичкој групи учинила то из себичних разлога - хтјели су да живе луксузним животом који им је обећавала пропаганда ове групе. Други су дневне задатке које су морали да извршавају сматрали досадним, па су се жалили да су се заправо мало борили.

Бруталност ИС-а није за свакога - многи од оних који су напустили ИС учинили су то јер нису одобравали бруталност с којом су се терористи обрачунавали с недужним цивилима и заробљеницима. Другима је сметала бруталност коју су чланови групе примењивали приликом рјешавања унутрашњих спорова.

Против кога се ИС уопште бори - једна је од сталних критика оних који су на крају напустили ИС била је усмјерена на одлуке о томе против кога би се требало борити. Многима је сметало обрачунавање и претјерана борба против других Сунита, а не против војске сиријског предсједника Башара ал Асада.

Корупција - још један од главних разлога за напуштање терористичке групе, који су навели они који су отишли, јесте корупција коју су на себи највише осјетили Сиријци који су иступили из ИС. Они су се жалили на привилегије које су уживали борци из страних земаља, док су неки истакли да је непосредни расизам у групи веома раширен. Наведен је примјер једног индијског члана ИС-а који је због боје своје коже био осуђен на чишћење санитарија.

Закључак студије своди се на то да је живот у Исламској држави путем медијске пропаганде приказан као "гламурозан и узбудљив", док је реалност живота унутар ове терористичке групе много друкчија. ICSR се нада да ће овакве приче допринијети обесхрабривању младих људи да се придружују ИС-у.

ИС убија муслимане

Дезертери из редова џихадиста у већини говоре и да су незадовољни убиствима сунитских муслимана, међу којима су и недужни цивили, као и неуспјехом ИС-а да се супротстави режиму предсједника Башара ал Асада.

- Дезертери говоре јасно и гласно - ИС не штити муслимане, већ их убија - истиче се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана