Двадест ствари које су свијет учиниле бољим у 2021. години

Г.С.
Двадест ствари које су свијет учиниле бољим у 2021. години

Пандемија није неким чудом нестала. Када је сат откуцао поноћ и означио почетак 2021. године, ковид-19 није се отопио попут хаљине принцезе из бајке, нажалост, па сви смо били присиљени живјети још једну годину страха.

Добра вијест је да смо успјели! Лоша вијест је... Сви знамо што је лоша вијест, али заборавимо на то, само на тренутак, и прославимо све добре ствари које су се догодиле 2021. године.

Глобално је подијељено више од 8.47 милијарди доза вакцина против ковида-19

У децембру 2020. у Великој Британији догодила се прва вакцинација против ковида-19 на свијету. Прву вакцину добила је 90-годишња жена. Годину дана касније готово девет милијарди доза вакцина примијењено је широм свијета, а број се повећава сваке секунде. То је највећа кампања масовног вакцинисинаја у историји! Брзина, интензитет и учинковитост увођења вакцина које спашава живот моћан је феномен. Процјењује се да смо само три мјесеца удаљени од вакцинисања првом дозом 75 одсто свјетске популације.

Научници су открили да сир није штетан по здравље

У фебруару су нам научници дали још један разлог за оптимизам. Говорећи против неутемељених гласина да је сир штетан, један научник је за Њиред рекао: “Готово да нема доказа да сир узрокује дебљање, заправо постоје докази да је у најгорем случају неутралан.” Ова анализа која разбија стигму, помогла је сиру да обнови своју репутацију на глобалној разини. 

Велика поплава оставки радницима је вратила животе

Ако постоји већа радост од давања оставке, онда је то да сви на свијету одједном дају оставку. Прољеће и љето 2021. донијело је талас оставки након што су радници диљем свијета искористили пандемију како би се осврнули на равнотежу између посла и приватног живота. Само у таприлу 2.7 одсто америчке радне популације дало је отказ, постављајући нови рекорд, који је потом поновно срушен у августу.

Дронови су нам помогли ријешити проблем загађења пластиком

Током 2021. године британски стартуп Еллипсис Еартх мапирао је размјере свјетског загађења пластиком дроновима опремљеним камерама који су у стању (понекад) идентиковати тачно поријекло смећа. Ова истраживања омогућују стручњацима да боље разумију рјешења потребна у различитим подручјима, од промицања прописа о одлагању отпада на плажама до постављања више канти на жариштима отпада.

Људски ум је бежично повезан с рачунаром

У марту 2021. године истраживачи на Универзитету Браун први су пут успјешно пренијели мождане сигнале бежичним путем на рачунар. Тај потез даје наду парализованим људима, јер уклањање гломазних жица ову технологију чини доступном за кућну употребу. Сучеља мозга и рачунала у прошлости су се користила за помоћ људима у типкању, кориштењу роботских протеза, па чак и помјерање властитих удова, али први пут учесници ових студија могу користити технологију у својим домовима, а не у лабораторијским поставкама.

Кина елиминисала маларију 

Како се јун ближио крају, Свјетска здравствена организација прогласила је Кину земљом без маларије након деценија циљане и континуиране акције против те болести. У '40-им годинама Кина је пријављивала 30 милиона случајева маларије годишње, а 2020. године та земља је пријавила четири узастопне године с нула аутохтоних случајева. У априлу је Свјетска здравствена организација покренула кампању за уклањање маларије у још 25 земаља до 2025. године.

Холандски “хотели” помогли су да пчелиње популације остану стабилне

Више од 11.000 људи пребројавало је пчеле у склопу холандског националног пописа пчела 2021. И оно што су открили било је охрабрујуће, јер је утврђено да је урбана популација пчела остала стабилна током посљедњих неколико година. Вјерује се да бројне иницијативе - од издубљених стабала које дјелују као “хотели за пчеле” до забране хемијских средстава за убијање корова - помажу пчелама да напредују.

Аналитичари су направили софтвер који је револуционирао борбу против сексуалног злостављања дјеце

Особље Интернет Воч Фондејшн у Камбриџширу проводи сате трагајући за фотографијама сексуалног злостављања дјеце и категоризирајући их како би помогли разним земљама да се обрачунају с починиоцима. Ове је године обновљен њихов софтвер тако да су подаци који се дијеле с правосудним тијелима у цијелом свијету релевантни за њихова подручја, што значи да могу дати приоритет најозбиљнијим фотографијама, лакше уклонити и блокирати садржај те привести починоце правди.

НАСА је направила кисеоник на Марсу

НАСА-ин Персеверанц Ровер успјешно је претворио дио Марсове атмосфере богате угљичним диоксидом у кисеоник у априлу ове године. То је велики корак према доласку људи на Марс. НАСА је рекла да би тај потез могао утрти пут да научна фантастика постане научна чињеница.

Виртуелни редови су револуционирали чекање

Захваљујући инхерентној недруштвено дистанцираној природи редова, ресторани, забавни објекти и тематски паркови диљем свијета одлучили су разбити стогодишњу навику покретањем виртуалне револуције у редовима за чекање. Допуштајући нам да чекамо у реду с неколико додира прстију, умјесто ногама, виртуелни редови смањили су бол повезану с чекањем. 

Прва 3Д принтана школа на свијету отворила је своја 3Д принтана врата

У мање од 24 сата у јулу, тачније 15 сати, стамбена група 14Треес изградила је цијелу школу у Малавију користећи технологију 3Д исписа. Надамо се да ће сличне иницијативе помоћи у борби против мањка учионица у тој земљи, као и остатку Африке, омогућавајући дјеци да путују краће удаљености до школе и школују се у бољим условима. Жене и дјеца пјевали су и плесали испред нове школе како би прославили њезино отварање.

Орхидеја за коју се мислило да је изумрла пронађена је на лондонском крову

Највећа игра скривача досад завршила је у јуну, када је ријетка врста орхидеје пронађена како расте на крову инвестицијске банке у Лондону. Научници  су дотад вјеровали да је биљка изумрла у Великој Британији. Еколог Мике Њаллер, аутор Бритаин'с Орцхидса, рекао је: “Ово је јасан доказ да уз стрпљење и преданост чак и најневјероватнија мјеста могу постати уточиште за неке од наших најрјеђих дивљих врста.”

Мет је уклонио презиме Саклер из својих галерија

Иако, нажалост, није могуће избрисати америчку опиоидну кризу преко ноћи, водеће галерије барем помажу избрисати име породице која је помогла да се она убрза. Посљедњих година оснивачи Пурдуе Пхарме, обитељ Саклер, суочили су се с појачаним надзором улоге своје компаније у епидемији опиоида, а истакнути музеји који су прихватили донације Сацклерових сада се дистанцирају од породице.

Аргентинске капибаре силом су повратиле своје станиште

У октобру су капибаре почеле освајати богату четврт у близини Буенос Ајреса која је некада била њихова територија, једући низ његованих цвјетњака и уредних травњака. Овај чин класног ратовања и еколошког активизма био је храбар потез највећих глодаваца на свијету.

Уберови возачи добили су радничка права у Великој Британији

Економија повремених послова добила је ударац ове вељаче, када су одлуком британског врховног суда уведена права за возаче Убера. Пресуда да су возачи Убера радници, а не самозапослени, отворила им је врата минималне плате и плаћеног одмора. “Ова ће одлука из темеља преуредити гиг економију и окончати распрострањену експлоатацију радника помоћу алгоритамских и уговорних трикова”, рекао је Џејмс Фарар, главни секретар синдиката возача и достављача.

Јунитедов путнички авион први пут летио са 100 одсто одрживим горивом

У децембру100 путника који су летјели из Чикага у Вашингтон били су први у свијету који се возили у авиону с једним мотором који ради на 100 одсто одрживо гориво, које није базирано на нафти, него је направљено од шећерне воде и кукуруза. Ово гориво сагоријева до 75 одсто чистије од горива на бази нафте. Био је то кључан тренутак за авио индустрију. 

Оскари су имали најразноврснију годину икад

Када је ријеч о славним особама, 2021. је већ надмашила 2020. годину. Нитко нам није покушао пјевати „Имагине” када смо били закључани у својим домовима. Но, било је напретка и другдје, тачније на додјели Оскара, гдје су године реакције и пријеко потребно повећање броја гласача коначно резултирали разноликом поставом номинованих, укључујући првог Американца азијског поријекла икад номинованог за најбољег глумца. Клое Зао постала је прва небјелкиња која је освојила награду за најбољу режију, док је Јух-Јунг Јоун постала прва корејска глумица која је освојила Оскара.

Продаја електричних возила надмашила дизелска први пут у Европи

У августу је први пут у Европи било продано више електричних аутомобила него дизелских, а сљедеће године стручњаци очекују да ће се у Великој Британији продати више електричних него конвенционалних возила. Вјерује се да је пораст узрокован падом цијена, ширим распоном возила, несташицом бензина и повећањем броја доступних мјеста за пуњење. Може ли ово бити одговор на климатске промјене? Очигледно не. Али можда је то почетак?

Евер Гивен је ослобођен из Суеског канала

Један од догађаја о којима се највише причало и шалило почетком године је контејнерски брод који се заглавио у Суеском каналу на шест дана. Како то објаснити унуцима? Ипак, сви смо имали разлога за славље крајем марта, када је брод коначно ослобођен.

Обновљива енергија имала је рекордну годину

Када је ријеч о климатској кризи, свијету су потребне добре вијести. А у децембру је Међународна енергетска агенција (ИЕА) открила да је 2021. била највећа година у историји за обновљиву енергију, с око 290 GW инсталиране производње на глобалној разини, познатих као мноштво лијепих вјетротурбина и соларних панела, упркос пандемији и растућим трошковима сировине, пише Index.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана