Два оловна саркофага откривена у катедрали Нотр Дам у Паризу

Танјуг
Два оловна саркофага откривена у катедрали Нотр Дам у Паризу

ПАРИЗ - Два оловна саркофага откривена су у катедрали Нотр Дам у Паризу, која се реконструише након разорног пожара 2019. године. Француски археолози су потврдили да је ријеч о “изванредном открићу”, пренио је британски дневник Гардијан.

Први саркофаг садржи посмртне остатке првосвештеника који је умро 1710. године, али човјек који је сахрањен у другом саркофагу још  није идентификован.

Научници указују да можда никада неће бити утврђен идентитет особе сахрањене у другом саркофагу, али на основу процјене стручњака ријеч је о младом, богатом и привилегованом човјеку, племиcћу и витезу који је по свему судећи живио у 14. вијеку. Гробнице су откривене у дијелу који се користио као складиште за скулптуре и фрагменте оригиналног кровног покривача катедрале из 13. вијека, закопаног испод пода у попречном броду цркве, који је сазидан тако да раздваја светилиште од остатка цркве. Саркофази су откривени на мјесту гдје је требало да буду постављене скеле за подизање новог торња катедрале, а научници су увјерени да је ријеч о открићу од “изванредног научног значаја”.

Додаје се да су артефакти у Нотр Даму раније углавном откривани на око 20 центиметара испод пода катедрале, али два оловна саркофага су откривена на дубини од једног метра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана