Дубаи: Гдjе сваки становник на поклон добија вилу

klix.ba
Дубаи: Гдjе сваки становник на поклон добија вилу

Не постоји ни један град на свету који би био иоле налик Дубаију, једном од седам емирата који чине Уједињене Арапске Емирате (УАЕ).

У овом емирату све што видите има префикс “нај”. Дубаи је рекордер по много ствари, а све што је у њему је најскупље, нараскошније, највеће, најљепше....

Укратко, Дубаи је град рекорда. Када размишљамо о економском развоју и напретку градова или држава уопште, првенствено мислимо на економске и развојне потенцијале.

И, наравно, то су основне претпоставке за развој. Међутим, покретач свега мора бити човјек с визијом који ће бити толико самосвјестан и способан да никакве критике неће утицати на његова настојања да развије своју земљу.

Најочигледнији пример таквог лидерства је шеик Рашид бин Саед, владар Дубаија који је, од 1971, након уједињења седам емирата: Абу Дабија, Ајмана, Дубаија, Фујаираха, Рас ал-Кхаимаха, Шарјаха и Ум ал-Каиваина у УАЕ, искористио високу цијену нафте и захваљујући природним налазиштима овог енергента, преокренуо Дубаи из темеља.

До краја осамдесетих, Дубаи је већ имао изграђену луку Џебел Али и највећи “суви док” на свијету за прављење и поправљање бродова, а увео је и такозвану зону без пореза, а што би значило да сви они који ће доћи са својим компанијама у Дубаји, не морају платити никакав порез.

За отварање фирме потребна два дана

И тако је почело. Визију вољеног шеика Рашида којег у УАЕ називају оцем Дубаија је након његове смрти наставио живјети и развијати син Мухамед, данашњи владар Дубаија.

Свјестан да залиха нафте ускоро неће бити, Мухамуд је још више либерализовао услове пословања у Дубаију па стога није ни чудо што предузеће у овом емирату можете отворити невјероватно лако и за само два дана. Захваљујући оваквој политици пословања, у Дубаију егзистирају и раде највеће свјетске компаније, банке, фабрике, ничу невјероватни хотели најпознатијих свјетских ланаца попут Мариотта, а Дубаји се сваким даном шири и расте.

Оно што је некада, прије 40-ак година, био суви пустињски пијесак сад је највећа оаза на свијету са четири милиона палми, 1.500 хотела, 3.000 ресторана, највећим шопинг центром на свијету, Дубаи шопинг центром који се састоји од 1.800 продавница и наравно, највећим акваријумом на свијету који се налази у склопу овог центра.

Дах одузима и највиша зграда на свијету (опет, направљена на пустињском пијеску), Бурџ Калифа која са својих 868 метара висине и 160 спратова представља врхунац успјеха инжењера, архитеката и грађевинских радника.

Ова зграда сама држи неколико рекорда који су забиљежени у чувеној Гинисовој књизи рекорда. Највиша зграда на свијету, највиши базен на свијету, највише позиционирана болница на свијету, а у овој згради се налази и најбржи лифт на свијету који вас од подножја до врха зграде довезе за 58 секунди.

У Бурџ Калифи се налази и највиши хотел на свијету и један посебан хотел који је осмислио и отворио чувени Армани. Испред Бурџ Калифе направљено је огромно вјештачко језеро с највишом програмираном фонтаном на свијету која на сваких петнаест минута “плеше” уз музику и свијетла стварајући невјероватне водене облике који одузимају дах.

У закон је уграђено да се у Дубаију не смијеју направити два иста небодера (уколико нису тзв. торњеви близанци) па су дизајнери и архитекте пустили машти на вољу и направили прелијепе зграде које се стотинама метара надвијају над Дубаијем.

Острво палми - наизглед немогућ пројекат

Када је прије 15-ак година шеик Мохамед наредио прављење Острва палми, нико није вјеровао да ће тај пројекат бити изведен до краја. И, заиста, тек када се нађете на том острву можете схватити размјере грађевинског подухвата.

Милиони тона пустињског пијеска насути су на морско дно да би из воде изронило острво у облику палме на којему је данас на стотине приватних зграда, кућа, хотела, ресторана. Један од најгламурознијих је хотел Атлантис, архитектонско чудо од 1.500 соба гдје ноћење с доручком кошта 1.000 евра. Хотел је отворен 2009, а само за ватромет приликом отварања плаћено је 30 милиона евра.

У оквиру хотела налази се највећи водени парк на свијету који, осим бескрајних тобогана, ријечица, огромне плаже и мноштва осталих водених атракција, нуди и посебан доживљај: пливање с делфинима у Заливу делфина. Као и за све у Дубаију, и овдје ћете издвојити позамашну суму за 30 минута дружења с овим дивним сисарима.

По доласку у Залив делфина, љубазно особље ће вам тражити резервацију (сусрет с делфинима се мора резервисати макар дан унапред), наплатити 250 евра по особи за пливање, 80 евра уколико желите да вас неко фотографише у току ове авантуре и додатних 150 евра ако желите CDса сликама.

Ипак, осjећај је заиста неописив и ово је нешто што свакако не бисте требали пропустити ако вас пут нанесе у Дубаи. Вратимо се раскоши Дубаија. Прије неколико година свијет је обишла вијест о отварању првог хотела са седам звјездица у свијету - Бурџ ал Араба.

Ноћење у овом хотелу износи 10.000 евра, а попуњеност му је невјероватних 90 одсто! Иначе, сви хотели у Дубаију, а цијене се крећу од 600 евра па навише по ноћењу, током читаве године биљеже високу посјећеност.

Најскупље пиће на свету 36.000 евра

У Бурџ ал Арабу можете попити и најскупље пиће на свијету, коктел послужен у златној чаши, а који кошта 36.000 евра. За утјеху, након што попијете ово пиће, златну чашу можете понијети са собом.

Недалеко од овог хотела налази се највећа (а вјероватно и једина) колекција статуа златних коња урађених у природној величини. Владар Дубаија, шеик Мохамед је, посвједочили су многи, врло једноставан човјек који шета Дубаијем без пратње и телохранитеља.

У свом емирату све држи под контролом и не дозвољава бахатост. Један од локалних становника Дубаија испричао је да шеик често обилази све институције, министарства, фирме. Радно вријеме почиње у 08:30 сати и уколико шеик не пронађе у то вријеме радника на свом радном мјесту без размишљања му даје отказ.

Жалили су му се једном да се дуго чека на аеродрому (који је, погађате, највећи аеродром на свијету), за улазак у Дубаи и он је позвао све руководиоце Аеродрома Дубаи код себе у палату.

У заказано вријеме сурета са шеиком сви службеници су били у палати, али се шеик појавио тек два сата касније. Присутне који, по обичају и традицији, стоје све док их владар не позове да сједну, упитао је да ли им је било пријатно да чекају.

Након што су рекли да није било баш пријатно рекао им је: “Сад видите како је онима који чекају у редовима на аеродрому”. УАЕ је једина земља на свијету гдје је локално становништво мањина.

Наиме, у Дубаију, на пријмер, живи два милиона становника. Од тога је 1,8 милиона странаца (220 националности) и само 200.000 локалног становништва. Не постоји начин да добијете држављанство УАЕ по било којем основу изузев да вам сам шеик да држављанство, а то се не дешава. Зашто?

Локално становништво има све погодности

Локално становништво ужива све могуће повластице које можете замислити. Напримјер, уколико се разболи неко од њих и потребна му је операција или лијечење било гдје у свијету, шеик Мохамед плаћа све трошкове и то не само пацијенту већ и његовој породици уколико желе да отпутују с њим.

Дјеца “локалаца” могу студирати гдје год желе, на било којем универзитету у свијету. Једна дјевојка која је у Дубаију завршила медицину, за мјесто специјализације одабрала је једну болницу у Минхену (Њемачка). Шеик је не само платио њену специјализацију већ је и тој болници, као донацију, уплатио милион евра.

Сваки од “локалаца” има вилу од 250 до 500 метара квадратних, коју им је поклонио шеик Мохамед. Сам шеик живи у палати до које води стотине метара дугачак дрворед палми, а око капије која подсјећа на ону Тријумфалну, слободно се шета на стотине паунова.

До саме палате се, наравно, не може доћи, али два пута годишње, за вријеме два Бајрама, врата своје палаче отвара владар емирата Абу Даби и тада сви могу слободну ући, разгледати и биће им уручено 100 дархама (око 25 евра).

Дубаи је рекордер и у неким другим стварима попут висине јарбола за заставу. Овај јарбол на ком поносно вихори застава УАЕ висок је 168 метара, а за његову изградњу утрошено је осам милиона евра.

Дубаи се може похвалити и највећим погоном за десалинизацију на свијету, односно претварање морске у питку воду.

Седам трака аутопута симбол седам емирата

Право је чудо и подземна жељезница, метро, иначе најпопуларније превозно средство за стотине хиљада радника у Дубаију. Изграђена је у пустињском пјеску и не можете да се не дивите знању и вјештинама грађевинара који су успјели да је изграде на таквом тлу.

Невјероватан је подухват и аутопут који води од Дубаија до Абу Дабија. Ријеч је о путу са седам трака које симболишу седам емирата. Фасцинантан је и тзв. Media City који је дом за све водеће свjетске медијске куће: CNN, Reutes, NBC...

Шеик Мохамед је свjестан да знање гради градове и развија земље те је у Дубаи привукао најбоље IT стручњаке, архитекте, љекаре, банкаре, итд.

Сви они добијају прилику да покажу шта могу и колико могу. И за крај, у Дубаију живи 18.000 милионера и хиљаду милијардера, што га чини рекордером и по овом основу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана