Држава трља руке, грађани незадовољни

Тања Милаковић
Држава трља руке, грађани незадовољни

Буенос Аирес - Странци се све више интересују за инвестиције у Виедми, па тако Кинези тамо изнајмљују хиљаде хектара за узгој соје, италијански “Бенетон” је купио 900.000 хектара, а британски милионер Чарлс Луис читаво језеро, док се локално становништво при томе очајнички бори против агресивних страних улагача, јер им нико не говори о каквим пројектима се ради.

Виедма се налази на мјесту гдје се широки Рио Негро улива у јужни Атлантик, тамо гдје почиње Патагонија.

Крајем осамдесетих су новинари и репортери из цијелог свијета долазили у Виедму јер се планирало пресељење сједишта аргентинске владе из Буенос Аиреса у тај мали град како би се подстакао развој ријетко настањеног југа земље. Али ти планови су пропали.

Влади предсједника Раула Алфонсина је понестало новца који му је требао за пресељење. Читав план је заборављен због чега је у Виедми завладало велико разочарење, а они који су тамо били дошли са надом да ће добити посао убрзо су спаковали кофере и отишли.

Прије двије године, након што се гувернер Мигел Саиз вратио из посјете Азији, проширио се глас да кинески инвеститори желе да изнајме 320.000 хектара аргентинске земље на 50 година и да у оближњој луци за прекоморске бродове Сан Антонио намјеравају да изграде своје докове са којих би у Кину превозили соју узгојену у Аргентини. У пословним круговима су трљали руке - становништво је било згрожено.

Група “Суверенитет у прехрамбеним намирницама” састаје се у једној позоришној биртији на ушћу Рио Негра. Већ дуго се боре против узгајања житарица за добијање биолошког горива јер то цијену хране астрономски поскупљује.

Фабијана Вега координира протесте против гувернерових планова. Њена група је посебно љута на његову политику информисања. Гувернер је пуштао детаље у јавност на кашику, присјећа се ова 42-годишња правна службеница.

Прво се говорило да ће једна кинеска државна фирма да узгаја соју да би сузбила глад у свијету.

- Тај племенити мотив требало је да угуши наше аргументе, јер ко може говорити против нечега што служи сузбијању глади у свијету? - каже Фабијана Вега.

Гувернер је, међутим, убрзо признао да Кинези не намјеравају да узгајају соју за људе, него за свиње, да би на крају испало да се ради о пројекту за производњу биолошког дизела.

Југ Аргентине већ годинама буди занимање трговаца некретнинама, спекуланата и милионера из цијелог свијета у потрази за комадићем нетакнуте природе.

Италијански текстилни концерн “Бенетон” тако овдје посједује 900.000 хектара земље. Тед Тарнер и Џејн Фонда су купили фарму говеда “Ла Примавера”, а британски милионер и девизни спекулант Чарлс Луис у Андама је купио читаво једно језеро.

То је разљутило локално становништво јер је због сталног раста цијена домаћима земљиште постало прескупо. Политичари су покушали да смире духове и увели су законе који би требало да ограниче распродају аргентинске земље странцима - прво у покрајини Рио Негро у децембру прошле године, а онда и у цијелој земљи.

Писац Мигел Бонасо је прошле године био у Рио Негру да би тамо читао из своје нове књиге под насловом “Ел Мал”, “Зло”. Главна тезе његове књиге је да аргентинска влада подстиче безобзирно искориштавање земље и рудних блага. Бонасо је у седамдесетим годинама био члан љевичарске гериле “Монтонерос”. Она је била прогоњена па су њени чланови завршили у егзилу.

И нови закон за ограничење продаје земље страним инвеститорима, који је уведен за мандата актуелног предсједника Кристине Хернандез Кирхнер, дволичан је, тврди Бонасо:

- Она наводно жели да ограничи посјед странаца. Али Тарнера и “Бенетон” не дира. Људима као што су они већ припада десет одсто наше територије. Сада им се дозвољава још додатних пет одсто. Укупно, значи, 15 одсто - прича Бонасо, а преноси “Дојче веле”.

Данас је у Аргентини на 22 милиона хектара посађена генетски модификована соја. Пестициди и гнојива која се користе за њен узгој загађују подземне воде и исцрпљују тло. Из авиона се прска отров по читавим регијама и уопште се не обраћа пажња на села и локално становништво.

То чека и људе у покрајини Рио Негро, страхује група око Фабијане Вега. Она је већ уложила више жалби. И један опозициони заступник је предочио читав пројекат Врховном суду покрајине. То је уродило плодом. Судије су закључиле да у плану нису довољно размотрени еколошки аспекти. Гувернер који га је договарао у међувремену је због пораза своје странке смијењен.

Перонисти

Сада и у Рио Негро, као и у Буенос Аиресу, главну ријеч воде перонисти. Али Фабијана Вега не вјерује да је тиме спорни пројекат и коначно покопан. Она не гаји велике илузије о будућности. Зна да Кинези могу да чекају, а перонисти су, каже, ријетко стајали на путу инвеститорима - докле год је стање у каси штимало.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана