Домови на Јужном Пацифику нестају под водом

Агенције
Домови на Јужном Пацифику нестају под водом

Јужна Тарава - Острвска држава Кирибати најугроженије је мјесто на свијету усљед пораста нивоа мора и климатских промјена.

Тамошње становништво плаши се за своје домове због могућности да острво постане нова Атлантида.

Недавно је и предсједник Кирибата казао да је за ово острво прекасно. Некада је у селу Тебунгинако на острву Кирибати живјело неколико стотина породица, а данас су темељи њихових кућа неколико метара испод тиркизне воде.

- Кад смо били дјеца, пливали бисмо да видимо бродове. Везивали смо их за стабла кокоса ево баш овдје - присјетио се градоначелник показујући остатке насеља у којем је одрастао. Локално становништво каже да је Тебунгинако некада био главна лука на острву, прије него што је море прогутало његове обале.

Сада њихови пањеви израњају из воде као мали гробови изгубљене цивилизације. Екстремна обалска ерозија све је већа на Кирибатима, територији у Јужном Пацифику која се састоји од 33 острва нанизана дуж екватора.

На Међувладином панелу о климатским промјенама истакнуто је да су управо Кирибати једно од шест острва у Пацифику којима пријети опасност од нестанка под морем. У извјештају се тврди да би због ерозије обала, Кирибати до 2050. године могли постати ненастањиво мјесто.

- Сада смо свједоци плављења цијелих подручја која раније нормалне плиме нису угрожавале. Доживљавамо нешто што се назива краљевским, дакле изузетно великим плимама. Такво нешто није постојало кад сам ја био дјечак - каже Андреј Тим, савјетник Кирибата о климатским промјенама.

Велики број становника је одселио са угрожених мјеста Кирибата, а многи су се скрасили у главном граду Јужној Тарави.

На тамошњој малој површини данас живи половина популације Кирибата, што тај град чини једним од најгушће насељених простора на свијету. До 2030. године би се број становника овдје могао удвостручити, што доноси проблеме при снабдијевању чистом водом. Разговори и планови високих званичника за становнике Кирибата долазе прекасно. Они истичу да им климатске промјене већ праве огромне проблеме. Ове године влада је окончала и куповину земљишта на Фиџију за који се надају да ће га убудуће користити становници Кирибата уколико то острво потопи море.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана