Док се туристи купају, мигранти се боре за голи живот

Агенције
Док се туристи купају, мигранти се боре за голи живот

Европске љетње дестинације поново су на удару миграната из Африке и са Блиског истока.

Док туристи уживају на плажама, само неколико метара од њих могу се видјети несрећне избјеглице на путу ка бољем животу у Европи.

На фотографији која је настала 2006. године на Канарским острвима најбоље се види овај парадокс - док се Европљани сунчају, имигрант који се управо искрцао са брода једва се креће по плажи.

Ситуација није много другачија ни данас, а најновији примјер је грчко острво Лезбос.

Туриста пролази поред групе иниграната на Лезбосу, 2015. година

Лезбос, популарна туристичка дестинација за Европљане и Грке, нашао се у центру имигрантске кризе, а Грци су забринути како ће се то одразити на туристичку сезону.

Док туристи опуштено шетају поред мора и разгледају рибарске бродиће, мјесташцу од камених кућа испод брда на чијем је врху замак, у плићаку се игра група малих Авганистанаца који су ризиковали живот у пренатрпаном чамцу да би дошли до тог грчког острва.

Десетине хиљада људи са Блиског истока, Африке и појединих дијелова Азије стигле су ове године до острва у на истоку Егејског мора користећи их као улаз за копнену Грчку одакле настоје да оду на сјевер у богатије земље Европске уније.

"Ово је бас тужно. Срце ми се цијепа због људи и дјеце која су гладна. С друге стране, ово је мој одмор и то није баш лепо за гледање," казала је Мариана Купрес из Данске америчкој агенцији.

Готово половина од 55,000 миграната који су од почетка ове године стигли у Грчку из Турске, дошла је на Лезбос.

Према подацима обалске страже, више од 25.000 људи се искрцало на сјеверној и источној обали острва што је за невјероватних 620 одсто више него прошле године у исто вријеме, преноси АП наводећи да се током читаве 2014. године на Лезбос искрцало 11,000 миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана