Добио на лутрији 14 пута, па због њега заувијек промијенили правила

GS
Foto: YT

Румунски економиста Стефан Мандел и његов мали тим у 1990-има ушли су у свијет лутрије и освојили новац. И то чак 14 пута.

Подвиг, наравно, није постигнут захваљујући њиховом стварно срећном низу бројева. Стефан Мандел је осмислио систем који је прво употребио како би освојио новац на лутрији у Румунији, а затим и у Аустралији.

Изгледи да ћете добити на лутрији прилично су ниски. Шанса да освојите Евро – џекпот с једним листићем, је на примјер 1 према 139,838,160. Рецимо да сте одлучили да удвостручите своје шансе куповином друге карте, и даље бисте имали само 2 према 139,838,160 шансе.

Приметићете, међутим, да под претпоставком да можете да купите више тих комбинација на крају ћете доћи до тачке у којој су ваше шансе 139,838,160 према 139,838,160. Сада умјесто математичког проблема имате логистички проблем: доћи до 139.838.160 листића, а да већ нисте освојили џекпот.

Мандел је примијетио, према Хастлу, да је у одређеним лутријама добитак порастао више од три пута од цијене откупа сваке могуће комбинације бројева. Под претпоставком да можете купити сваку комбинацију бројева, био вам је готово загарантован повраћај ваше инвестиције (под претпоставком да неколико редовних играча не освоји с истим бројевима). Мандел је заправо одлучио то да уради.

Иако није било против изричитих правила, није било баш у духу игре. Проблеми, иако више нису били математички, ипак нису били мали. Најприје је морао довољно да увери инвеститора да купе шему, што је и постигао током неколико година. Затим је морао да смисли начин куповине сваке могуће комбинације у којој год лутрији учестовали. С обзиром на то да су могли да уносе милионе различитих комбинација, то је од њега захтијевало израду алгоритама за генерисање и затим исписивање листића (што су неке лутрије у то време дозвољавале).

С гомилом листића одштапаним и спремних за употребу, дошло је до чекања на довољно велики џекпот, након чега би његова екипа купила те листиће. Чак ни тада, с обзиром на велику количину листића, није увијек ишло глатко, као што је био случај у Вирџинији.

Након што је своју шему већ употребио у неколико мањих лутрија у Аустралији, Мандел се пребацио на лутрије у САД-у чији су џекпотови увелике већи од тога колико би коштала куповина сваке комбинације. Посебно је занимљива била нова лутрија у Вирџнији, која је у својим извлачењима користила само бројеве од 1 до 44. То је значило да је било 7.059.052 могућих комбинација, далеко мање од уобичајених 25 милиона или више.

Кад је џекпот био довољно висок – 15,5 милиона долара – наредио је свом тиму на терену да купи листиће на велико. Мандел је наравно унапред договорио необичну куповину. Ипак, неки су одустали од аранжмана, остављајући комбинације улазница некупљене.

Након два дана куповине, Манделов тим је купио 6,4 милиона од могућих 7 милиона комбинација потребних за загарантовану победу. Иако напети, имали су добитни листић у својој неразумно великој гомили изгубљених листића.

Иако су га истраживали ФБИ и ЦИА, није пронађено ништа илегално. Укупно је Мандел освојио 14 различитих лутрија, скупивши милионе фунти новчане награде за себе и своје инвеститоре. Затим се повукао у кућу на плажи на тропском острву Вануату, преноси Н1.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана