Ђоковићев спонзор мијења радно вријеме

Агенције
Ђоковићев спонзор мијења радно вријеме

Јапанска модна индустрија "Уникло" понудиће могућност запосленима у својим јапанским продавницама да, умјесто пет дана недјељно, раде дан краће.

Одлука се односи на 10.000 радника те модне куће који раде у продавницама широм Јапана, а подразумијева да радна недјеља, умјесто пет дана по осам сати, траје четири дана по 10.

У "Униклу", чији је један од највећих промотера и свјетски тренисер број 1 Новак Ђоковић, очекују да ту могућност искористи петина запослених.

У "Униклу", који има продајне објекте у 15 земаља свијета, кажу да им је намјера да се новом политиком задрже запослени, као и да им се олакшају породичне обавезе.

Од радника који прихвате четвородневну радну недјељу у трајању од 10 сати дневно биће, међутим, затражено да раде викендом и празником.

Уколико тај нови систем заживи, компанија ће размотрити да га примјени и на централну подружницу у Јапану, а можда и на прекоокеанска тржишта, укључујући и САД.

Аналитичари сматрају да би, имајући у виду да се Јапан суочава са мањком радне снаге, и други трговци, угоститељи и услужни сектор могли да слиједе примјер "Уникла" и понуде такав начин рада како би привукли запослене.

Велике јапанске компаније су привремено понудиле четвородневну радну недјељу како би се превазишао проблем недостатка електричне енергије 2011. године, након нуклеарне несреће у Фукушими, али их је само неколико то задржало као трајну опцију.

У САД се такав модалитет радне недјеље нуди бар некима од запослених у нешто мање од половине фирми, али само 10 одсто тих компанија такву могућност нуди свим запосленима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана