"Дјевојка са бисерном минђушом" на мети климатских активиста

Tanjug
"Дјевојка са бисерном минђушом" на мети климатских активиста

ХАГ- Чувена слика Јоханеса Вермера "Дјевојка са бисерном минђушом", данас се нашла на мети климатских активиста који посљедњих недјеља користе умјетничка дјела да би изразили протест, али је ремек-дјело остало неоштећено.

 Активиста који се бори против климатских промјена залијепио је данас своју главу за стакло које покрива познато ремек дјело "Дјевојка са бисерном минђушом" холандског сликара Јоханеса Вермера ван Делфта у музеју Маурићејс у Хагу, саопштила је галерија музеја додајући да дјело није оштећено.

Други активиста је залијепио њихове руке на зид поред поменуте слике настале 1665. године и просуо течност неутврђеног састава на слику, пренио је Ројтерс.

Полиција је обавјештена и ухапсила је три Белгијанца у вези са тим случајем због наношења штете јавном власништву.

На видео снимцима на интернету види се како један човјек у музеју у Хагу каже: "Како се осјећате када видите нешто лијепо и непроцјењиво како бива очигледно уништавано управо пред вашим очима? То је исто осјећање када видите како се уништава планета."

На видеу је затим забиљежено како два човјека напуштају музеј у пратњи полиције.

Помоћник холандског министра културе Гунај Услу изјавио је да напад на умјетничка дјела није прави начин за борбу против климатских промјена.

Еколошки активисти су раније овог мјесеца просули супу на слику "Сунцокрети" Винсета ван Гога у Лондонској Националној галерији, али слика такође није оштећена јер је била заштићена стаклом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана