Дјевојчица седам година провела закључана у бакиној соби

Агенције
Foto: Агенције

Осмогодишња дјевојчица, физички толико неразвијена да се једва може попети уз степенице, ослобођена је из готово цјеложивотног заробљеништва у којем су је на западу Њемачке држали бака, дјед и њена властита мајка.

Од тренутка кад је навршила шест мјесеци, цурица којој су њемачки медији дали псеудоним Мариа закључана је у једну собу у кући своје баке и дједа у градићу Атендорну, источно од Келна.

Доктори након прегледа нису установили знакове физичког злостављања или неухрањености, али се дјевојчица једва могла сама пењати степеницама или се кретати неравним тереном. А наводно је рекла и да никада није видјела шуму, била на ливади нити се возила у аутомобилу.

 

Мајка рекла оцу да дијете води у Италију 

- Изгледа да није баш видјела пуно вањског свијета - рекао је за локалне медије тужилац Патрик Барон вон Гротхус који истражује случај. Породица се на испитивању бранила ђутњом тако да још нису јасни мотиви оваквог третмана дјевојчице, која је ослобођена још 23. септембра, али је случај објелодањен тек сад.

Њен отац каже да је негдје у вријеме када је цурица одведена у бакину кућу, на вјетробранском стаклу свог аутомобила пронашао поруку на којој је писало да мајка, с којом је прекинуо везу још док је била трудна, с њиховом кћером одлази живјети у Италију. Сада се испоставило да у Италији никада нису ни биле иако је мајка службено одјавила своје пребивалиште и њемачкој полицији рекла да одлази у Калабрију.

Службе добиле дојаву из оближњег мјеста

Отац је још 2015. године пријавио социјалној служби да је у више наврата видио мајку с дјететом у Атендорну, због чега су социјално радници дошли у кућу у којој је дијете било заточено, но бака и дјед су их успјели увјерити да осим њих у објекту нема никога те да њихова кћи и малена унука живе у Италији.

У исту су се кућу социјални радници вратили тек у српњу ове године, након што им је један пар из оближњег мјеста пријавио да се прича како је нека дјевојчица годинама заточена код баке и дједа. Услиједио је низ провјера па је дио родбине истражиоцима потврдио да се заправо повремено чују преко фиксне телефонске линије с мајком затворене цурице као и да никад нису чули да би њих двије живјеле у Италији. Италијанска је полиција такође потврдила да мајка и кћерка не живе на адреси у Калабрији која је годинама раније била заведена код њихових њемачких колега.

Приликом претраге дјевојчица је пронађена у бакиној кући. Бака, дјед и мајка службено су под истрагом и свима им пријети затвор, а 47-годишња мајка би, буде ли осуђена, могла добити до 10 година робије. Дјевојчица се након ослобађања налази у хранитељској породици.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана