Дјевојчица преживјела шест дана у сибирској шуми

Агенције
Дјевојчица преживјела шест дана у сибирској шуми

Москва - Дјевојчица (14) из Русије Јана Томачева преживјела је сама шест дана у сибирској шуми, након што се изгубила док је брала бобице.

Иако је већ свака нада нестала, дјевојчица је пронађена жива шестог дана обимне потраге, у недјељу у дивљини руског Краснојашког региона, након што је лутала шумом шест дана.

У потрази је учествовало више стотина људи - спасиоци, волонтери, више од 230 полицајаца, чланова Националне гарде и војске.

Стотине квадратних километара густе тајге, путеви, као и земљиште уз ријеке претражени су уз помоћ 17 теренских возила. У потрагу су били укључени и хеликоптери, дронови и жироплан.

Како извјештавају локални медији, позивајући се на изворе из Министарства за ванредне ситуације, мала Јана је пронађена изузетно исцрпљена те је убрзо пребачена у болницу у Краснојарску.

Јана је нестала прошлог понедјељка, након што је отишла са мајком и старијим сестрама у бербу шумских плодова. Наводно, свака је кренула у различитом правцу, а када се најмлађа Томачева није појавила до увече, породица је дигла панику.

- Дјевојчица се изгубила у веома дивљој области, шума је тамо као зид. Довољно је да ходате десет километара и да ништа послије не видите - рекао је један од спасилаца.

Осим тога, истиче се и да је у тој области трава толико висока да је из ваздуха готово немогуће видјети икога.

- Чак и да је на два метра од вас не бисте је примијетили - наводе из групе која је организовала потрагу волонтера.

Након прва два дана потраге ситуација се додатно закомпликовала. Пала је велика киша и пси су траг девојчице изгубили у блату.

- Мала Јана није баш добро познавала шумски терен, осим неколико путева које јој је показала њена мајка - рекао је предсједник општине села Чиндат Николај Алин, с којим су локални медији радили интервју за вријеме потраге.

Додао је да је ове године на том подручју било јако мало плодова и печурака, а земља је превише влажна за ватру.

Међутим, на крају се испоставило да су управо бобичасти плодови и печурке били ти који су девојчицу одржали у животу скоро седам дана. Она је такође успјела да се избори са ројевима комараца и мушица, као и да избјегне многе медвједе и друге шумске звијери које живе на том подручју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана