Дјечак »побjегао« и победио рак

Guardian
Дјечак »побjегао« и победио рак

Ашја Кинг, петогодишњи дјечак из Велике Британије, који је доспио у жижу свјетске јавности након што су га родитељи на своју руку извели из болнице упркос инсистирању љекара да остане, излијечен је од рака.

У државној болници у Саутемптону дјечаку нису могли да омогуће адекватно лијечење, и родитељи су на своју руку ријешили да га изведу, упркос забрани љекара. У августу прошле године, право из болнице су отпутовали у Шпанију гдје имају викендицу. На повратку из Шпаније у Велику Британију, они су били ухапшени и провели су неколико ноћи у затвору, раздвојени од свог дјетета.

И поред свега тога, дјечаков отац је рекао "И данас бих урадио исто то".

Након вишемјесечне правне борбе, дјечакови родитељи су ове године коначно добили дозволу да Ашју одведу на лијечење у Праг, у Центар за протонску терапију. По њиховим ријечима, третман рака мозга од ког је Ајша боловао, у Прагу био је изузетно усјпешан. Протонска терапија коју је Ашја добио у Прагу, била је много ефектнија од радиотерапије која је била доступна у Саутемптону. Тај начин лијечења ограничава нуспојаве попут радијације на виталним органима као што су срце и јетра. Нуспојаве би у Ашјином случају могле довести до дугорочних срчаних оштећења као и великих проблема са дисањем.

"Да смо оставили Ашју у енглеској државној болници, он сада не би био жив" рекла је дјечакова мајка.

Породица Кинг је поново отпутовала у Шпанију, гдје се излијечени дјечак успјешно опоравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана