Дјеца у Бразилу убијају и продају дрогу да би преживјела

Агенције
Дјеца у Бразилу убијају и продају дрогу да би преживјела

Рио де Жанеиро - Сао Пауло и Рио де Жанеиро су два највећа бразилска града и сједишта најорганизованијих уличних банди у свијету у чије су одреде смрти укључена и дјеца.

У Сао Паулу дјелује "Примеро командо ду капитал", група која је од 1993. године, кад је основана, окупила 13.000 чланова, од којих је чак 6.000 у бразилским затворима.

Банду су утемељила осморица фудбалских навијача који су прије двадесетак година због нереда завршили у затвору, док "Командо Вермељо", за разлику од њих, има политичке темеље. Основали су их лијево оријентисани политички затвореници, противници војног режима који је у Бразилу био на власти од 1964. до 1985.

Уз "Командо Вермељо", најјачу криминалну организацију, у Рију се за територију бори и њихова фракција "Терсерио командо", а ту су још и "Амигос дос амигос" или "Пријатељи над пријатељима". И то није све, с њима тек почиње бесконачна листа уличних банди које се удружују по разним основама, а све почиње или завршава у фавелама - градским четвртима у којима живе најсиромашнији слојеви друштва.

У Рију, "чаробном граду", који посјећују милиони туриста, подјела на богате и сиромашне види се на сваком кораку, а криминал цвјета на свакој страни.

Застрашујућа је чињеница да су најбројнији и најбруталнији голобради дјечаци, и неријетко дјевојчице, којима је то једини начин да преживе и опстану. У Бразилу их зову молекес - мангупи. Још 1992. године на улицама бразилских градова било их је осам милиона.

Све су то углавном дјеца без родитеља која у свијет криминала улазе већ с 10 до 12 година, а најчешће не доживе више од 25 година. Ако и имају родитеље, они им не бране да се придружују уличним бандама, јер значајно придоносе кућном буџету. Та дјеца дословно спавају на улици и морају да припадају некој банди како би имали заштиту.

Будући да су непрекидно на улици, најчешћа су мета обезбјеђења које ангажују пословни људи и припадници богатих слојева бразилског друштва како би могли безбрижно ходати улицом. Полиција годинама упада у фавеле, али трговину дрогом нису успјели ни приближно да затру.

- Неће нас никад зауставити, јер ово је једини начин да преживимо. Имам мајку, жену и троје дјеце и морам некако да их издржавам. Ово је само полицијска представа за свијет - рекао је самоувјерено клинац с фантомком преко главе држећи у рукама "калашњиков".

Ипак, пустио је сниматеље у кућу.

- Ова четири килограма кокаина мијешамо с још толико прашка за пециво. Убацимо у миксер и затим просијемо, а онда у смјесу додамо ампуле адреналина. Грам кокаина је пет, а марихуане два долара. Ако нас полиција и даље буде малтретирала, изазваће рат у Рију - испричао је младић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана