Дјеца »машине« за стицање богатства

Агенције
Дјеца »машине« за стицање богатства

Осло - Најмлађи милијардер на листи "Форбса" Норвежанка Александра Андерсен зарадила је 1,5 милијарди долара на плантажама дувана, на којима раде десетогодишњаци.

Александра (19) и њена сестра Катарина (20) наслиједиле су уносан породични посао у дуванској индустрији, а њихов отац Јохан Андерсен зарадио је 500 милиона долара и новац инвестирао у некретнине и фондове.

Насљедница Александра бави се јахањем и највише времена проводи са својим коњима. До сада је побиједила на више такмичења, подсјећају медији и наводе да су за то вријеме на њеним плантажама у Малавију и Зимбабвеу радила сасвим мала дјеца.

- Противимо се раду дјеце, али не можемо учинити ништа да  бисмо то спријечили - објашњава портпарол компаније.

Карл Ерик Лунд, научник и истраживач са норвешког Института за здравље, напомиње да је породица Андерсен богата, "дјелимично, захваљујући томе што је одговорна за патњу дјеце".

Андерсен је 2012. године престао је да пуши, док је још 2005. продао удјеле у својој компанији из "моралних разлога".

Андерсен, ипак, на крају није донирао новац, због чега га је прозвао и ултрамилијардер Бил Гејст. Међутим, Андерсен му је одговорио да ће новац задржати, без обзира да ли се то свиђа Гејтсу или не.

Када су га питали како се осјећа, пошто је његова фирма настала на пословима који су узроковали смрт и патњу, Андерсен је одговорио: "О томе нисам размишљао више од оних у Министарству финансија који су покупили порез од тих истих послова". Он је био пета генерација која је у породици водила корпорацију "Тиеманс тобакс фабрик", највећу дуванску компанију у Норвешкој.

Недавно је организација "Хјуман рајтс воч" упозорила да на плантажама дувана у САД раде дјеца која нису заштићена од отровних супстанци. Многи су премлади да би купили цигарете, али ипак су "довољно стари да раде на плантажама дувана" у тој држави, упозорила је та, организације која се бори за заштиту људских права.

Већина их је на пољима, под високим љетним температурама. Раде 11, па и 12 сати дневно, без одговарајуће заштитне опреме. То значи да су веома много изложени никотину и отровним пестицидима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана