Дјеца гледају убиства, а мајке аплаудирају

Агенције
Дјеца гледају убиства, а мајке аплаудирају

Париз - Дјеца чији су се родитељи придружили Исламској држави у Сирији морала су да гледају злочине које су чинили џихадисти, док су њихове мајке аплаудирале звјерству, прича Софи Касики, која је успјела да побјегне из Раке.

Рођена је у Конгу, одрасла у Француској, а онда се преобратила у ислам, отишла у Сирију и доживјела трауму која ће је пратити до краја живота.

Касики је неколико мјесеци провела у Раки, граду који Исламска држава сматра својом престоницом, а на пут џихада повела је и четворогодишњег сина.

- Мрзила сам саму себе, осјећала сам огромну кривицу, питала сам се како могу да наставим да живим са сазнањем да сам свог сина одвела у Сирију. Мрзила сам оне који су манипулисали са мном, оне који су искористили моју наивност и несигурност - рекла је Софи.

Она је рођена у Конгу, а са девет година се преселила у Париз. Радила је као социјални радник, помагала је породицама миграната, а онда је одлучила да пређе у ислам.

Упознала је тројицу млађих муслимана, они су се потом појавили у Сирији, покушавала је да их наговори да се врате у Француску, али је потом дошло до обрта.

- Мислила сам да ја контролишем ситуацију, али сам убрзо схватила да су они обучени да регрутују људе попут мене. Искоришћавали су моје слабости, знали су да сам сироче и да сам прешла у ислам. Знали су колико сам несигурна - испричала је Софи.

Супругу је рекла да мора отпутовати у Истанбул, повела је и сина, али је убрзо промијенила руту и стигла у Сирију, односно дефакто престоницу Исламске државе, град Раку.

- Молила сам да ме пусте кући, али су ми одговорили да жена са дјететом не може нигдје да иде, да ће ме убити или каменовати. Један Француз је хтио да одведе мог сина у џамију, рекла сам му да помјери руке с њега, а онда ме је ударио. Одвео нас је у затвор. Дјеца су ту гледала убиства, а мајке су аплаудирале - додала је Софи.

Одлучила је да побјегне када је схватила да јој џихадисти припремају вјенчање. Сакрила их је локална породица, а један Сиријац их је потом мотором пребацио до Турске. Убрзо се вратила у Париз, гдје је два мјесеца провела у затвору.

Убијен један од вођа ИС-а у Ираку

Један од вођа Исламске државе у Ираку Аси Али Мухамед ел Убејди убијен је у Анбару.

Како наводи мрежа Ратних медија која дјелује при ирачком Министарству одбране, Убејди је погинуо у ваздушном нападу који је изведен на подручју Берване на западу Анбара.

Он је био један од представника ИС-а који су побјегли из затвора Абу Граиб у Багдаду. Ел Убејди је био замјеник лидера ИС-а у Ираку Абубакира ал Багдадија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана