Директору Тесла лабораторије Марку Алесију уручен Тесла дипломатски пасош

Танјуг
Директору Тесла лабораторије Марку Алесију уручен Тесла дипломатски пасош

БЕОГРАД - Директору једине преостале Тесла лабораторије са Лонг Ајленда, у САД, у оквиру научног центра Ворденклиф Марку Алесију, данас је уручен Тесла дипломатски пасош, а на свечаној церемонији која ће се одржати сутра званично ће постати Тесла амбасадор.

Овај дипломатски пасош и звање Тесла амбасадора увео је министар спољних послова Ивица Дачић у оквиру кампање “Осам деценија културе сјећања на Николу Теслу”, а пасош је Алесију уручила национални координатор кампање, амбасадорка Љиљана Никшић. 

Алеси је Танјугу рекао да прилика да дође у Србију и добије овај пасош, поред успостављања везе са српском заједницом, помаже мисији коју има посљедња Теслина лабораторија.

-Тесла је одувијек био поносан на двије ствари: његово српско насљеђе и његово америчко држављанство када је дошао у Сједињене Америчке Државе. За нас је важно да можемо да сарађујемо са српском заједницом и промовишемо то што Тесла представља, његове изуме, али и да едукујемо свијет - рекао је Алеси.

Према његовим ријечима, Тесла је вјеровао да су иновације важне за унапређење човјечанства, иновације које нам је донио значајно су промијениле наш живот а ако их надограђујемо, остају значајне и у будућности.

-Наш циљ у Теслином научном центру је да пружимо едукацију за младе генерације и децу, да постану „Тесле будућности“, као и могућност да то учинимо на глобалном нивоу. Везе као ова, која је успостављена у Србији са нашим музејем у Њујорку, су темељ и чврсто увјерење да је ова иницијатива интернационална - рекао је Алеси. 

Када је ријеч о будућности Теслиног наслеђа, Алеси каже да је она у подршци младих људи да постану креатори и носиоци иновација, да за проблеме са којима се суочавамо данас пронађу иновативна рјешења.

-Иновације могу да се десе у науци и у бизнису. Важно је да сви ми широм свијета нађемо начине да наставимо, да идемо даље и решавамо наше проблеме глобално, тако да сви можемо да се развијамо - то је било важно и Тесли” - рекао је Алеси.

Он је нагласио да је важно разумјети прошлост и примијенити неке важне принципе из прошлости како би осигурали свијетлу будућност за све.

У Министарству спољних послова Алесија је примила помоћница министра задужена за економску дипломатију Јагода Лазаревић и том приликом разговарали су о стартап компанијама и инкубаторима.

Алеси борави у Београду поводом обиљежавања “Теслине године” и ради потписивања првог историјског споразума двије Теслине институције - Ворденклиф, који је формиран 1899. године и Савеза инжењера и техничара Србије који је један од четири најстарије инжењерске организације на свијету, а чији је почасни члан 1892. године био Тесла.

-Потписивање тог Споразума сутра, први пут у историји, је као полагање заклетве Николи Тесли да Теслин народ - Срби и Американци праве академски инжењерски мост сарадње - рекла је Танјугу амбасадорка Никшић.

Научни центар Ворденклиф откупио је 2012. од компаније АГФА 6,5 хектара земљишта на Лонг Ајленду, удаљеном стотинак километара од Њујорка, гдје је Тесла 1901. године почео да гради чувену лабораторију у којој је осмислио и реализовао неке од својих идеја драгоцјених за човјечанство.

Успјели су само захваљујући акцији коју је покренуо стрип цртач Метју Инман –донацијама из цијелог свијета откупљено је земљиште које је до прије продаје било тотално девастирано, чак је било претворено и у сметлиште.

Инман је акцију покренуо да би спријечио да земљиште оде у руке инвеститора који су намјеравали да цијели комплекс сравне са земљом а у жељи да Ворденклиф дође у праве руке и да коначно буде реновиран како би на прави начин свједочио о једном од највећих проналазача у историји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана