Дијамантски јубилеј у портретима

приредио: Миленко Киндл
Дијамантски јубилеј у портретима

У Националној галерији портрета у Лондону, поводом дијамантског јубилеја краљице Елизабете, изложено је 60 њених формалних и неформалних портрета насталих током њених 60 година на власти.

 

На изложби "Краљица: Умјетност и слика" (The Queen: Art and Image) су портрети многих реномираних, свјетских умјетника, а публика ће бити у прилици да види како су краљицу доживјели умјетници као што су концептуални ствараоци Гилберт и Џорџ, Енди Ворхол и Џерард Рихтер.

Изложба открива многе аспекте једне краљице, која је послије шест деценија на престолу ипак остала нека врста мистерије.

- Краљица је и даље фасцинантан лик, енигма. Ово су слике испитивања. Неке од њих заиста питају: Да ли нам треба краљица? - рекао је за АФП Пол Мурхаус, кустос изложбе која је имала своју турнеју по Великој Британији, а коначно је отворена и у Лондону.

Снимци краљице на доручку са њеном породицом или док обавља папиролошке послове са својом секретарицом наћи ће се поред традиционалних портрета у оквиру комплетне поставке.

Неке фотографије које се налазе на изложби приказују највеће кризе кроз које је прошла краљевска породица, као што су три развода кроз која су прошла три од четири краљичина дјетета.

На изложби се налази и слика на којој је краљица која стоји у кабаници и која контролише шта је остало послије разорног пожара 1992. године који је захватио краљичин омиљени замак, Виндзор.

Једна од слика приказује краљицу и њеног супруга принца Филипа како стоје испред капије Бакингемске палате међу великом гомилом цвијећа која је остављена у част принцезе Дајане која је погинула 1997. године.

Слика Лусијана Фројда из 2001. године истиче краљичино искуство и старост, а Хју Лок је урадио њен вуду портрет који је приказује са широким жутим очима.

Лок је рекао да он није ни републиканац ни монархиста, али се осјећао чудно док је одрастао у Јужној Африци гдје су његови уџбеници били украшени краљичиним сликама, јер је то била британска колонија.

- То је чудна ствар. Главни у држави ти је бијел, док су становници земље црни - рекао је он.

Визуелни умјетник Крис Левин је усликао краљицу са затвореним очима назвавши ову слику "Лакоћа постојања" и рекао је да осјећа истинску љубав према њој.

- Она је веома драга стара дама - рекао је он.

Фотограф Патрик Личфилд краљицу је усликао како се смије на палуби своје омиљене краљевске јахте "Британије", док је амерички фотограф Ева Арнолд усликала како гледа ка небу држећи велики кишобран.

Оличење елеганције

- Први портрети младе краљице, приказани такође на изложби, из 1950-тих су оличење елеганције. Људи су видјели Дајану као гламурозну и сада Кејт Мидлтон пролази кроз то - каже Мурхаус, додавши да су заборавили да је и краљица са 24 године била атрактивна жена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана