Дијаманти дигли град из прашине

business.hr
Дијаманти дигли град из прашине

Након што је више деценија само ископавала дијаманте, престоница Боцване - Габорон, сада то драго камење и сјече, полира и продаје.

Већина људи не би могла наћи Габорон на мапи, али тај град постаје редовна дестинација за глобалне трговце дијамантима и то значајно утиче на економију Боцване, преноси BBC.

Прашњави сиромашни град почео је да се мијења, граде се скупи станови и хотели, а компаније чије је пословање везано за дијаманте граде фабрике у очекивању да глобални гигант у области експлоатације, обраде и дистрибуције дијаманата De Beers премести пословање у Боцвану из Лондона.

Очекује се да ће трговина дијамантима у Боцвани ускоро достићи шест милијарди долара, што ће привући купце из цијелог свијета. Подружница индијске фирме Схренуј већ послује у Габоронеу и производи накит у којем се користе локални дијаманти. "Дјеловало нам је смислено да овде отворимо фабрику накита. Одавде снабдијевамо домаће и тржиште САД ", рекао је директор компаније Ким Ленни.

Друге компаније, које немају никакве везе са дијамантима, биљеже раст пословања. Абел Моннакготла, који води локалну транспортну компанију АТ & Т има 50 аутобуса којима опслужује руте ка сусједној Јужноафричкој Републици и Намибији. Он је недавно инвестирао у нове минибусеве и наводи да зарађује на превозу трговаца дијаманата.

Да ли је држава спремна на то?

Постоји, међутим, забринутост да Боцвана није спремна за оно што је чека. Не постоје директни летови који повезују Габорон са Европом и САД-ом, што значи да путници у Боцвану морају да дођуи преко других афричких градова, углавном Јоханесбурга.

Редовне рестрикције струје значе да хотелски гости понекад морају да се тушитрају у мраку, и да кафићи неће моћи да кувају воду. Вечерња забава доста је ограничена, будући да ресторани махом раде до 22 сата, а барови и такси возила су малобројни.

"Први пут када се причало о овоме, рекао сам влади да смо веома узбуђени, али да вјерујемо да је потребно доста рада, а имамо врло мало времена", рекао је Алекс Монцхуси из трговинске коморе Боцване.

"Ситуација је слична оној када нека земља добије право да буде домаћин Олимпијских игара: имате велику прилику да то учините по свјетским стандардима, али имате мало средстава да то остварите и немате довољно времена", додао је он.

Влада Боцване је, међутим, сигурна да сви проблеми могу бити рјешени. Државни секретар Ериц мола наводи да дијаманти за Боцвану представљају прилику која долази једном у животу.

"Крајњи циљ владе је да од дијаманата корист има цијела држава, а не само да их ископавамо и продајемо", рекао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана