Дијамант у дијаманту из Јакутије стар 800 милиона година

Г.С.
Дијамант у дијаманту из Јакутије стар 800 милиона година

Необичан дијамант са још једним дијамантом унутра, који подсјећа на лутке бабушка, откривен у Русији, стар је око 800 милиона година, утврђено је након детаљних анализа.

Дијамант је назван Матрјошка, због сличности са традиционалним руским луткама које су познате и као бабушке.

Стручњацима још није јасно како је настао необични драгуљ, али вјерују да је ово први те врсте у историји глобалног рударства дијаманата.

Олег Ковалчук, заменик директора за иновације у истраживачком и развојном геолошком предузећу АЛРОСА, рекао је: “Колико знамо, таквих дијаманата још није било у историји глобалног рударства дијаманата. Ово је заиста јединствено дијело природе”.

Остаје нејасно колико би необични дијамант могао вредети.

Дијамант је ископан у Јакутији у рударском и прерађивачком погону Ниурба компаније АЛРОСА.

Иако има изузетно сложену структуру, спољни дијамант тежи само 0,62 карата (0,124 грама).

Запремина унутрашње шупљине је само шест кубних милиметара, а запремина дијаманта је 1,6 кубних милиметара, са процијењеном тежином од 0,02 карата (0,004 грама).

Унутрашњи дијамант има таблични облик.

Открили су га стручњаци Јакутског предузећа за трговину дијамантима током процеса сортирања, али је сада предат Геолошком предузећу за истраживање и развој компаније АЛРОСА.

Стручњаци су проучавали необични дијамант користећи неколико метода, укључујући инфрацрвену спектроскопију и рендгенску микротомографију.

На основу њихове анализе, истраживачи сугеришу да је унутрашњи дијамант први настао, а да спољни је настао током наредних фаза настајања.

“Најзанимљивије нам је било да откријемо како је формиран ваздушни простор између унутрашњег и спољашњег дијаманата. Имамо две главне претпоставке. Према првој верзији, већи дијамант је заробио мањи дијамант током компликованог процеса настајања. Према другој верзији, унутрашњи дијамантски слој је у једном тренутку растворен због брзине раста током процеса настајања”, каже Ковалчук.

Због присуства шупљине, мањи унутрашњи дијамант је почео слободно да се креће унутар другог, исто као код популарних бабушки преноси РТС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана